Hlavní obsah

V Lovosicích mají záchranáři novou základnu, je nedaleko dálnice D8

Foto: ZZS JMK

Ilustrační foto.

Reklama

Lovosická základna Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje se z centra města přestěhovala z nevyhovujících pronajatých prostor v záplavové oblasti do Siřejovické ulice nedaleko dálnice D8.

Článek

V budově je zatím připraveno stání pro čtyři sanitní vozy pro záchranáře a také stání pro speciální technická vozidla pro mimořádná hromadná neštěstí. „Výhoda této nové základny, která je opravdu velká, je, že bude disponovat komfortním zázemím pro záchranáře, také je zde vybudován dostatečný prostor i pro skladování materiálu,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Na výjezdové základně se střídá 24 zaměstnanců, mluvčí uvedl, že lze předpokládat, že se jejich počty zvýší. Podobně tomu bylo také například v Ústí nad Labem.

V budově za zhruba 50 milionů korun je také ruční myčka aut, sklady zdravotnického materiálu i pokoje určené k odpočinku personálu. V patře jsou kancelářské prostory nebo zasedací místnost. Záchranáři podle ředitele záchranné služby Ilji Deyla mají ze zákona vyjet se sanitním vozem do dvou minut od ohlášení výjezdu. „Z dispečinku je řízená veškerá činnost v celém kraji,“ uvedl ředitel. Dispečink je v Ústí nad Labem, z něj záchranáři v kraji dostávají informace o výjezdech na počítače jak v sanitních vozech, tak na počítače umístěných na základnách.

Záchranářky Eva a Šárka si v nových prostorách, které fungují od letošního března, pomalu zvykají. Podle nich jsou daleko prostornější a nabízejí více komfortu. „Tam byly hrozně stísněné provozy, takže se navzájem hledáme,“ řekla v nadsázce jedna ze záchranářek. Oceňují také místo, kde se nová základna nachází. „Je to lepší, protože jinak jsme museli přes město. Teď je to rychlejší, jsme hned na dálnici nebo jedeme směr Libochovice, Třebenice a tak dále,“ uvedly.

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje poskytuje přednemocniční neodkladnou péči z 21 výjezdových základen. Nepřetržitý provoz je zajištěn 47 pozemními výjezdovými skupinami a jednou základnou letecké výjezdové skupiny v Ústí nad Labem. Loni záchranná služba přijala více než 148.000 tísňových volání, průměrně 406 denně. Výjezdů se v minulém roce uskutečnilo 96.000, jejich počet každoročně roste.

Reklama

Doporučované