Hlavní obsah

Varnsdorf opraví místní ubytovnu, v budoucnu by z ní mohl být domov důchodců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Varnsdorf opraví místní ubytovnu, část nákladů pokryje dotace. V budoucnu by v budově mohl být domov pro seniory, prozatím však dům poslouží původnímu účelu, tedy jako noclehárna, ubytovna a nízkoprahové centrum pro děti a mládež.

Článek

Náklady na kompletní rekonstrukci město odhaduje na 66 milionů korun bez daně. „Co bude dál, až nám skončí pět let udržitelnosti, to se potom uvidí. Možná nějaké bydlení pro dříve narozené,“ uvedl starosta Roland Solloch (za ANO). Vedení Varnsdorfu chce zařadit dům do seznamu objektů určených pro krizové situace, třeba povodně či ekologické katastrofy. Stavební práce by měly začít na jaře a skončit na konci příštího roku.

Objekt je v ulici T. G. Masaryka a má čtyři podlaží. Radnice chce přistoupit k rozsáhlé opravě, protože dům je ve špatném technickém stavu a ani vzhledově nevypadá dobře. Zatím si samospráva nechala zpracovat prováděcí projektovou dokumentaci a vyhlásila výběrové zřízení na zhotovitele. Dotace pokryje 60 procent uznatelných nákladů.

Horní dvě patra budou přestavěna na 16 malometrážních bytů s vlastním sociálním zařízením a menší kuchyní, čímž se změní dispozice objektu. Ve spodních patrech bude i nadále nízkoprahové centrum a vznikne i osm míst pro lidi v tíživé situaci.

Lidé, kteří ubytovnu obývali, byli již před rokem upozorněni na chystanou přestavbu a museli se vystěhovat. „Všichni odešli, často do Šluknova nebo Mikulášovic, starostové nám nyní děkují, že jsme je poslali k nim,“ řekl s nadsázkou Solloch. Obyvatelé domu patřili podle jeho slov k problémové části místních obyvatel. Místostarosta města Jiří Sucharda (ODS) doplnil, že se tři rodiny přestěhovaly do Žitavské ulice, kde město nechalo zrekonstruovat své byty a problémy tam s nimi nyní nejsou. „Ukázalo se, že prostupné bydlení funguje,“ dodal Sucharda.

U ubytovny před 11 lety začínaly nebo končily demonstrace stovek nespokojených lidí kvůli kriminalitě ve městě a stěhování problematických lidí z různých částí země do Šluknovského výběžku.

Reklama

Doporučované