Hlavní obsah

Vyhlídková věž na Hrádku ve Varnsdorfu zůstane přes léto zavřená

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Restaurace i vyhlídková věž na Hrádku ve Varnsdorfu na Děčínsku budou zřejmě otevřeny až v příští sezoně. Důvodem jsou další stavební práce, které neumožňují pohyb veřejnosti v téměř 120 let staré památce.

Článek

S rozsáhlou rekonstrukcí vyhlídky Hrádek začala radnice zhruba před rokem a půl. Nové jsou prostory restaurace s moderním gastroprovozem. Teď se práce přesunuly ven. Přitom původně se měli lidé na opravený Hrádek vypravit už letos.

„Tahle investice nás stála téměř 30 milionů korun z městského rozpočtu,“ uvedl starosta města Roland Solloch (za ANO). Město nyní pokračuje v další etapě rekonstrukce vyhlídky a jejího okolí, pokračují práce na venkovní terase pro restauraci.

„Poslední měsíce se pracuje na obnovení venkovní terasy, na kterou bude přístup přímo z prostor restaurace. S tím jsou ale spojeny nutné demoliční a následně betonářské práce na klenbových konstrukcích a pilířích. Ty se musely pořádně vyztužit, starý beton odsekat a vylít nový. Terasa bude sloužit návštěvníkům především v letních měsících,“ doplnil Solloch. Z bezpečnostních důvodů se nemohla zatím otevřít vyhlídková věž ani restaurace. „Turistům se tak nejspíš otevře až příští sezonu,“ řekl mluvčí města Tomáš Secký.

„V těchto dnech se dokončuje projektová dokumentace, která je zaměřena na úpravy venkovních prostor,“ uvedl starosta. Obnovit by se měly terasy, opravené bude vstupní schodiště a vysadí se nová zeleň. S úpravou okolí se zároveň bude dělat nová příjezdová asfaltová cesta včetně osvětlení a semaforů. Město bude v nejbližší době vypisovat výběrová řízení na zhotovitele, počítá se s uvolněním několika milionů korun. Vzniknout by mělo také parkoviště.

Vrch Hrádek se tyčí na znělcovém hraničním vrchu do výše 438 metrů. V květnu 1904 zde byla slavnostně otevřena 29 metrů vysoká vyhlídková věž s restaurací podle projektu stavitele Antona Möllera. Vyhledávaný turistický cíl byl koncem 60. let rekonstruován, ale od počátku 90. let chátral. V červenci 2003 byla věž po dvouleté obnově znovu zpřístupněna. V roce 2005 získal Hrádek za svou žlutočervenou fasádu se zachovalými původními trámy ocenění Fasáda roku. Restaurace se své obnovy dočkala až letos, první jídlo by si v ní mohli lidé objednat v polovině příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované