Hlavní obsah

Z jezera Most na hrad Hněvín by v budoucnu mohla vést lanovka

Foto: wikimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Město nechá nyní posoudit, zda je technicky možné lanovku postavit. Spojit by se tak mohla dvě místa, která patří mezi největší lákadla pro turisty a hojně jsou navštěvovaná i obyvateli města.

Článek

„My se pořád snažíme město zatraktivnit i z hlediska okolních obyvatel i návštěvníků, proto jsme se rozhodli, že bychom chtěli zadat studii proveditelnosti ve věci výstavby lanovky z jezera Most na hrad Hněvín. Dlouhodobě máme problémy s dostupností hradu jako takového, tímto bychom spojili ty dvě naše dominanty,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST). Jednu nabídku na zpracování studie už město podle Hrvola dostalo.

Jezero Most vzniklé po těžbě hnědého uhlí se otevřelo v září 2020 a stalo se ihned velmi oblíbeným cílem místních. Město postupně doplňuje služby a rozšiřuje nabídku trávení volného času u jezera. K jezeru je možné se dostat linkou MHD, na kole i autem.

U původního středověkého hradu Hněvín na stejnojmenném vrchu je parkoviště, jeho kapacita ale zvláště při konání větších kulturních akcí nestačí. Na hradě je restaurace a hotel, obojí je nyní kvůli rekonstukci zavřené. Je tam také zážitková expozice Edwarda Kelleyho a rozhledna. Konají se tu koncerty a divadelní představení.

Kabinkovou lanovku má od roku 2010 Ústí nad Labem a sedačková lanovka vede na Komáří vížku v Krušných horách z Krupky na Teplicku. S délkou 2348 metrů je to nejdelší lanovka ve střední Evropě bez mezistanice a nejdelší osobní visutá lanovka v Česku, byla zprovozněna před sedmdesáti lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované