Hlavní obsah

Zahradní dům v Teplicích, v němž je galerie, bude bezbariérový

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Teplice se pokusí najít firmu na opravu Zahradního domu. V památkově chráněném objektu na okraji zámeckého parku se konají svatební obřady a v patře je galerie. Součástí rekonstrukce bude úprava vstupu tak, aby byl bezbariérový.

Článek

Zahradní dům je sice památkově chráněný, ale neplatí to prý o schodišti. „Díky tomu nám památkáři dovolili vybourat schodiště, postavit nové a vybudovat výtah,“ uvedl primátor Hynek Hanza (ODS). Do patra se díky tomu dostanou vozíčkáři a lidé, kterým se hůř chodí. „Věříme, že to pomůže zvýšit návštěvnost galerie,“ uvedl Hanza. V galerii je aktuálně výstava Vladimíra Franze nazvaná Srdce ráj.

Zakázku na úpravy objektu vypsalo město už jednou, náklady tehdy odhadlo na šest milionů korun. Přihlásila se pouze jedna firma, jejíž nabídka vysoce převýšila odhad radnice. „Vypisujeme proto novou zakázku za 9,5 milionu korun, doufáme, že se někdo přihlásí,“ řekl Hanza. Práce by mohly začít v září, potrvají zhruba 15 týdnů.

Zahradní dům byl postaven v roce 1732 na přání hraběte Františka Karla Clary-Aldringena. Stavbou tohoto barokně stylizovaného domu, který měl sloužit pro potřeby významných lázeňských hostů, byl pověřen zednický mistr Kristian Lagler.

Reklama

Související témata:

Doporučované