Hlavní obsah

Žatec chce pořídit studii budoucího využití historického Dreherova pivovaru

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Záměrem města je za přispění dotací či investora rozsáhlý areál kulturní památky oživit a zrekonstruovat, informovala dnes ČTK starostka Žatce Zdeňka Hamousová (ANO).

Článek

Chátrající areál, jenž město před časem pořídilo, vyžaduje stamilionové investice. Je rovněž součástí nominace Žatce na Seznam světového dědictví UNESCO.

Studie se zaměří v první řadě na samotný areál pivovaru, tedy historické budovy i novodobé přístavby, které jsou v současné době pronajímány k různým účelům. „Studie se ale bude týkat nejen budov. Má se věnovat celému území, kde může vzniknout bydlení kolektivní i individuální, budování inženýrských sítí a podobně,“ řekla starostka.

Radnice se bude snažit o rozvoj celé lokality kolem Chomutovské ulice. „Studie má říct, co s celým územím. Nejen se současnými objekty, ale i jak urbanisticky navázat na další plochy. Může sloužit i jako podklad pro případné využití dotačních titulů,“ uvedla vedoucí odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Dreherův pivovar je v majetku města od roku 2017. Radnice ho tehdy pořídila za 27 milionů od několika vlastníků. Areál měl následně od města koupit a oživit soukromý investor, z plánů ale sešlo.

Žatec jakožto současný majitel Dreherova pivovaru plánuje v areálu řadu aktivit. Některé objekty, jako třeba sladovna, budou v nejbližších letech vyžadovat výdaje na zajištění stavebního stavu. Hotová studie celého území pak poslouží buď přímo městu, nebo případnému kupci či investorovi. Podle starostky jde výhledově o atraktivní lokalitu. Areál tvoří 17.000 metrů čtverečních pozemků. V územním plánu města jsou vyčleněny na individuální či kolektivní bydlení. V současné době je část budov prázdná nebo se pronajímá.

Areál v Chomutovské ulici nedaleko železničního nádraží se začal stavět v roce 1898. Samotný pivovar je neorenesanční stavba s fasádou z červených cihel, kulturní památkou je od roku 2015.

Reklama

Doporučované