Hlavní obsah

Zoo v Ústí nad Labem zahájí sezonu 2. dubna, představí nový chovatelský druh

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem zahájí návštěvnickou sezonu akcí 2. dubna. Příchozí hodlá překvapit představením nového chovatelského druhu, který bude obývat exotárium.

Článek

Akce nazvaná Ústí orangutany nepustí aneb Zahájení sezony v zoo má také návštěvníky informovat o důvodu stěhování oblíbených orangutanů do jiných zoologických zahrad a o tom, proč by se měl druh do zoo vrátit.

Zoologická zahrada přišla před více než dvěma lety o plné členství v Asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Asociace instituci mimo jiné vytkla, že jsou orangutani chováni ve velmi špatných podmínkách. Zoologická zahrada se proto po nástupu nové ředitelky Ilony Pšenkové domluvila se dvěma zoologickými zahradami na stěhování samice Cantik a její matky Ňuninky, budou tam mít lepší podmínky. Mluvčí zoo Vít Lukáš doufá, že obě budou mít mláďata. V areálu tak zůstane samec křížence orangutana bornejského Ferda. Jeho přesun by byl s ohledem na jeho věk a zdravotní stav vysoce rizikový.

Stěhovat se bude také slonice Delhi. Pavilon, který nyní obývá, chce nová ředitelka přebudovat na pavilon pro orangutany. Na projektovou dokumentaci by mohli přispět samotní návštěvníci, a to nákupem upomínkových předmětů. „Budeme mít trička, hrnečky, pexesa a spoustu dalšího,“ doplnil Lukáš.

Akce začne v 9:00. Na programu je vystoupení taneční skupiny a zpěváka Petra Lüftnera. Po celý den budou mít výletníci možnost ochutnat indické speciality, připraveny budou také aktivity pro malé návštěvníky.

Zoologická zahrada nyní nabízí vstup za korunu matkám s dětmi, které uprchly před válkou z Ukrajiny. „Řekl bych, že už tu bylo zhruba sto uprchlíků. Někteří měli obrovskou radost a byli za to velmi vděční,“ popsal reakce uprchlíků mluvčí. Dodal, že se zoologická zahrada zabývá také situací v ukrajinských zoo, které se rovněž staly oběťmi ruských útoků.

Zoologickou zahradu loni navštívilo asi 153.000 lidí, v roce 2020 to bylo o 30.000 míň. Obě sezony poznamenala restriktivní opatření. Vstupné pro dospělého vyjde od října do března na 120 korun, od dubna do září na 140, snížené je o polovinu levnější.

Reklama

Doporučované