Hlavní obsah

Archeologové našli v Jihlavě vybavení mincovny ze 13. století

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na dvoře rekonstruovaného historického domu čísla popisného 21 na jihlavském Masarykově náměstí nalezli archeologové inventář mincovny ze 13. století včetně raznice brakteátů Václava II.

Článek

Archeologové na dvoře goticko-renesančního domu odkryli zahloubený suterén domu ze 13. století, který nestál příliš dlouho. Mohla to být provizorní stavba, která byla v zadní části parcely, aby nepřekážela výstavbě hlavního domu na náměstí. Součástí objevu v zásypu byl i kamenný přeslen. Čerstvý nález dnes na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Jihlavě představil archeolog Šimon Kochan.

Vybavení mincovny včetně kovadliny, raznice brakteátů, závaží nebo forem na stříbrné pruty leželo ukryté v odpadní jímce. Kde přesně mincovna v Jihlavě sídlila, není podle Kochana jisté. Romantické představy 19. století ji podle něho situovaly do domu v západní části náměstí, za kterým je ulice U mincovny, mohla sídlit i na radnici, čemuž by napovídaly její silné stěny, snad opevnění. „A jsme opatrní, abychom prohlásili, že dům Masarykovo náměstí 21 je jihlavská mincovna, protože není zase tak honosný. To, že sice máme věci z mincovny v jímce, tak to nemůžeme stoprocentně sjednotit s tím domem,“ řekl Kochan. Na místě podle něho nemusela fungovat mincovna, ale zlatnická dílna, která raznice pro mincovnu vyráběla. „Nebo je ve hře varianta, že se mohlo jednat o takzvanou penězokazeckou dílnu,“ řekl Kochan.

Jihlava byla královské horní město, těžilo se zde stříbro a razily mince. Brakteát je drobná stříbrná mince, kterou zdobí reliéf jen z jedné strany. Fungování mincovny v Jihlavě je doložené několika historickými dokumenty, které ji zmiňují. Zanikla asi k roku 1300, kdy byla ražba mincí soustředěna do Kutné Hory. „Nález, který máme, může souviset s touto událostí, kdy zrušili jihlavskou mincovnu a stěhovali ji do Kutné Hory,“ řekl Kochan.

Nálezy jsou podle Kochana čerstvé, archeologický výzkum pokračuje a interpretace nálezů se bude zpřesňovat. Dendrochronologická datace už ale přesně určila, že dřevo na trámy na původní stropy sklepení bylo pokácené v zimě na přelomu let 1279 a 1280.

Dvouletá rekonstrukce měšťanského domu v jihovýchodní části Masarykova náměstí začala loni v prosinci. Město na ni získalo dotaci z takzvaných norských fondů. Náklady jsou asi 80 milionů korun. Zakázku dostala firma Pozemní stavby Jihlava. O opravený dům se bude starat městská organizace Brána Jihlavy pro kulturu a cestovní ruch. Využít ho má i Centrum dokumentárních filmů, které zatím sídlí v kině Dukla.

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska zahájilo letošní konferenci k revitalizaci historických center sídel ve čtvrtek. Její součástí byly i příspěvky věnované obnově ceněného jihlavského domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované