Hlavní obsah

Bystřičtí skauti si v sobotu připomenou svůj vznik. Otevřou novou základnu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Skauti v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku si v sobotu připomenou 90. výročí svého vzniku. První registrace je doložená k roku 1930, dřív oslavy znemožňovala protiepidemická omezení.

Článek

Zároveň slavnostně otevřou svoji novou základnu. ČTK to za bystřické středisko řekl Luboš Gável.

„Máme k tomu (k historii) dohledané dokumenty až k roku 1929, to jsou ty, které jsou potvrzené písemnostmi, máme první doložený zápis od našeho zakladatele, byli to bratři Jan a Josef Tulisovi,“ řekl Gável. První registrace byla na ústředí Junáka poslaná o rok později. „My jsme to 90. výročí chtěli slavit v roce 2020, ale bohužel z důvodu covidu se nedalo scházet, ani jsme nemohli využít prostor muzea, takže jsme to posunuli až na teď, kdy otevíráme novou skautskou základnu,“ řekl Gável.

O novu základnu podle něho bystřičtí skauti usilovali takřka deset let. Novostavba měla nahradit zchátralou stavbu u Lužánek. Kvůli zastavení státních dotací si ji ale skauti nemohli dovolit. Řešením byla dohoda s městem, které skautům poskytlo vlastní objekt. Jeho úprava stála asi šest milionů korun. Vedle peněz města a vlastních prostředků na ni skauti použili i příspěvek z Místní akční skupiny Zubří země nebo dary. Skautské středisko Klen bude v budově v nájmu. Zázemí v ní najde každý ze čtyř oddílů. „Plus je tam velká místnost v podkroví, se kterou počítáme jako se spolkovou místností,“ řekl Gável.

Sobotní oslavy začnou v 9:00 otevřením nové základny K Ochozi. „Potom bude následovat celý blok programu až do večera, kdy tam máme připravené hry pro děti, je tam připravená i prezentace pro bývalé i současné skauty, bude tam promítán film, který dokumentuje historii bystřického skautingu. Odpoledne se mohou návštěvníci těšit na přednášku Markéty Peggy Marvanové, což je cyklistka a cestovatelka, a večer pak bude připravený oheň a zpívání u ohně,“ řekl Gável.

Skautů je nyní v Bystřici nad Pernštejnem 161, před deseti lety jich bylo přes 60. V jejich řadách byl i Jan Pavlásek, který ve městě dlouhá léta působil jako zvěrolékař. Zemřel v 98 letech letos v únoru. „Byl to pamětník druhé světové války, byl totálně nasazený v Německu, potom se účastnil pražského povstání po boku dalších skautů a podílel se na obnově republiky v poválečném stavu,“ řekl Gável.

Počet členů a členek ve skautu se podle březnového vyjádření skautské mluvčí Barbory Trojak za 15 let zvýšil o 75 procent. Nyní jich je v ČR přes 73.000. České hnutí podle Trojak roste nejrychleji v Evropě a je dlouhodobě největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku.

Reklama

Doporučované