Hlavní obsah

Chotěboř chce letos připravit pro své muzeum depozitář. Zatím je v provizoriu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Chotěboř na Havlíčkobrodsku chce letos pro své muzeum připravit depozitář. Na úpravy přízemní budovy v centru, které budou podle předpokladu stát okolo tří milionů korun, začíná radnice vybírat firmu.

Článek

ČTK to řekl starosta Tomáš Škaryd (ČSSD). Muzeum bylo v nájmu na zámku, z něhož se úplně odstěhovalo letos v lednu, jiné místo zatím nemá. Sbírkové předměty jsou dočasně uložené v areálu zimního stadionu.

Sbírkový fond muzea čítá přibližně 30 000 předmětů. Depozitář by chtěla mít radnice do podzimu ve Fominově ulici. Pracovníkům muzea pak podle starosty zabere dost času, aby všechno přestěhovali. „A hlavně tam budou moci pracovat na drobných restaurátorských pracích, které ty předměty vyžadují, což v současné době nemůžou,“ řekl.

Pro muzeum chtěla Chotěboř letos začít rekonstruovat bývalou poštu na náměstí. Plány ale městu komplikuje to, že mu zůstalo zablokovaných 105 milionů korun ve Sberbank CZ. „Peníze teď momentálně nemáme na to, abychom vypsali veřejnou zakázku,“ řekl Škaryd. Zároveň uvedl, že bude všechno připravené, projekty na nové expozice se dokončují.

Město bude čekat na to, jak se bude vyvíjet situace ve Sberbank. Požádat by také chtělo o dotaci z evropských dotačních programů, které se budou týkat i muzeí a galerií. „Tam nějaké možnosti budou,“ řekl Škaryd. Bez depozitáře se podle něj ale muzeum stejně neobejde.

Muzeum v Chotěboři bylo založené v roce 1885. Na zámku sídlilo od roku 1952. Původním majitelům, rodině Dobrzenských, byl zámek vrácený počátkem 90. let. Muzeum na zámku zůstalo na základě nájemní smlouvy. Majitel tam ale podle radnice má jiné záměry.

Sberbank CZ odebrala Česká národní banka (ČNB) licenci, rozhodnutí není pravomocné. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad. Kroky k odejmutí povolení zahájila ČNB kvůli zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu. Kraj Vysočina má u Sberbank 2,4 miliardy Kč, peníze v bance zůstaly i některým krajským organizacím a dalším samosprávám v kraji.

Reklama

Doporučované