Hlavní obsah

Dukovany zmodernizovaly zavážecí stroj asi za 60 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jaderná elektrárna v Dukovanech modernizovala téměř za 60 milionů korun zavážecí stroj, který slouží k manipulaci s palivem. V noci na sobotu s ním pracovníci elektrárny začnou vyvážet palivo z reaktoru druhého výrobního bloku.

Článek

Druhý výrobní blok je od 19. listopadu v plánované odstávce. Z reaktoru se bude vyvážet veškeré palivo. „Vyvážka paliva 349 palivových kazet a 37 absorbátorů bude probíhat nepřetržitě a potrvá necelé čtyři dny,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Palivo bude uložené do sousedního bazénu skladování, kde bude tři týdny. Jeho úplné přemístění je nezbytné kvůli některým pracím naplánovaným v odstávce, která potrvá do února příštího roku.

„Vyvážka bude probíhat za pomoci zavážecího stroje, který je jedním z nejdůležitějších zařízení nezbytných k zajištění provozu jaderné elektrárny. Jeho některé části byly v uplynulých týdnech modernizovány. Poprvé po 35 letech provozu se tak zavážecí stroj bude pohybovat po zcela nových kolech i kolejové dráze, která je součástí nejpřísněji sledovaného prostoru, takzvaném postamentu bloku, na reaktorovém sále,“ řekl ředitel elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Při odstávce energetici vymění jednu čtvrtinu paliva za čerstvé, zkontrolují tlakové nádoby reaktoru i další zařízení primárního okruhu, jako jsou například parogenerátory a hlavní cirkulační čerpadla.

Zavážecí stroje jsou v elektrárně dva, pohybují se po kolejích spojujících reaktor, bazén skladování použitého paliva a šachtu číslo jedna, která slouží pro zavezení čerstvého paliva nebo pro zavezení použitého paliva do obalových souborů. Po modernizaci mohou sloužit dalších 30 let.

Dukovanská elektrárna dodává elektrický proud od roku 1985, loňská produkce byla 14,3 terawatthodiny (TWh). V tomto roce zatím Dukovany vyrobily 13,5 TWh elektřiny. Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany pokrývají v součtu dvě pětiny spotřeby elektřiny v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované