Hlavní obsah

Galerie Goltzova tvrz vydražila dílo Bohuslava Reynka za rekordních 564 000 Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Galerie Goltzova tvrz vydražila grafický list Bohuslava Reynka Veronika IV. za 564 000 korun, což je podle galerie nový autorův prodejní rekord.

Článek

Vyvolávací cena dosud neznámého díla byla 150 000 korun. Online aukce se konala v úterý. ČTK to za galerii sdělil Ladislav Málek.

„Lept je evidovaný ve všech soupisech díla, jen to byl dodnes neznámý a nikdy nepublikovaný lept, nemá ho žádná ze současných českých galerií,“ řekl Málek. Původní majitel podle něho dřív nevěděl, jak hodnotný kus vlastní. I po prodeji zůstane list v České republice.

Grafický list z roku 1954 byl letos vystavený v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě jako dílo měsíce v rámci výstavy Petrkov v nás, která byla poctou Reynkovi.

Růst cen výtvarných děl je podle Málka nyní způsoben zájmem o investice do umění. „Reynek je v současnosti absolutní fenomén, v grafické tvorbě je absolutní česká jednička,“ řekl Málek.

Jeho galerie sídlí v Čáslavi ve Středočeském kraji, výstavní prostory má také v Golčově Jeníkově na Vysočině a Málek spolupracuje s havlíčkobrodskou galerií, která má rozsáhlou sbírku Reynkova díla.

Básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek (1892 - 1971) patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Reynek prožil téměř celý svůj život v rodném Petrkově na Havlíčkobrodsku. Právě tam nacházel inspiraci a mystická setkání pro svou tvorbu, v níž podrobně vylíčil pokornou lásku k bohu, životu a ke všemu, co žije a trpí.

Petrkovský zámeček koupil stát, který ho předal do správy Památníku národního písemnictví se sídlem v Praze. Cílem je vytvořit v něm česko-francouzské kulturní centrum. Příležitostné akce pro veřejnost se tam konají od června. Reynek v petrkovském domě žil s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou (1889 až 1964), bydleli v něm i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. V roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli.

Reklama

Doporučované