Hlavní obsah

Havlíčkův Brod chce i příští rok hospodařit bez dluhů, plánuje výdaje za 617 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi největší investice by v novém roce měly patřit rekonstrukce komunikace v Kyjovské ulici a další část obnovy městského parku Budoucnost. Radnice má také připravených 15 milionů korun jako příspěvek na novou halu TJ Jiskra.

Článek

Město plánuje utratit 617,5 milionu korun, což je částka odpovídající jeho očekávaným ročním příjmům. Rozpočet v pondělí odpoledne schválili zastupitelé města téměř bez diskuse. Promluvil jen zastupitel Zdeněk Dobrý z opoziční KSČM, který předloženému návrhu rozpočtu vytkl to, že obsahuje i peníze očekávané za prodej chaty, již město vlastní v Orlických horách. „A my jsme nebyli pro,“ uvedl.

Starosta Jan Tecl mu odpověděl, že v případě, že by chata nebyla prodána, bude rozpočet upravený tak, aby zůstal vyrovnaný.

Bez dluhů hospodaří třiadvacetitisícové město dlouhodobě. „Úvěry a půjčky od finančních institucí nevyužíváme pro financování rozpočtu více než deset let,“ upřesnil starosta, který je i senátorem za ODS. Poslední dřívější úvěr Havlíčkův Brod splatil v roce 2016. Samosprávu k tomu podle starosty vede rozpočtová odpovědnost i to, že město v budoucnu čekají náročné projekty. Diskuse se podle něj vede například o formě obnovy dosluhujícího plaveckého bazénu.

Proti rozpočtu schválenému pro letošek počítá Havlíčkův Brod v roce 2022 s navýšením ročních příjmů, stejně jako výdajů, o 13,5 milionu Kč. Na jednu stranu se podle starosty dá očekávat oživování ekonomiky po pandemii. „Na druhou stranu je zde reálná hrozba inflace, která zvyšuje očekávané výdaje na zajištění komunálních služeb a provozních výdajů všech složek municipality,“ uvedl.

Na kapitálové výdaje má Havlíčkův Brod ve zveřejněném novém rozpočtu přes 133 milionů Kč. Na obnovu Kyjovské ulice v něm je 31 milionů korun. Na další etapu úprav městského parku přes 12 milionů, podobnou částku město vydá také za dokončení vodovodu a kanalizace v místní části Novotnův Dvůr. Na stavby, které bude město platit v souvislosti se stavbu jihovýchodního obchvatu, má v rozpočtu na rok 2022 devět milionů korun.

Silniční obchvat měřící čtyři kilometry od loňska staví státní Ředitelství silnic a dálnic, sloužit by měl začít koncem roku 2023.

Reklama

Doporučované