Hlavní obsah

Humpolec koupí Spolkový dům za více než 28 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé Humpolce na Pelhřimovsku vestředu schválili, aby město od soukromého vlastníka koupilo Spolkový dům z 19. století. Chce ho dál využívat pro kulturní a společenské akce.

Článek

Podle humpolecké místostarostky Aleny Kukrechtové (ODS) je Spolkový dům pro město podstatný a má široké využití. Město navíc nemá pozemek, na kterém by mohl nový kulturní stánek postavit. Spolkový dům nabízí místo až pro 500 lidí, podobně velký sál v Humpolci není. „Cítím to i jako takový závazek vůči předkům, kteří ten dům budovali. Byla bych moc ráda, kdybychom nad ním měli nějakou kontrolu a mohli se starat o to, aby prosperoval,“ řekla před hlasováním zastupitelů Kukrechtová.

Starosta města Karel Kratochvíl (ODS) při dnešním jednání řekl, že na nákup Spolkového domu si město nemusí půjčovat. Peníze má našetřené, ačkoli je to neplánovaná investice. Dům je podle něho ve vyhovujícím technickém stavu a může být v provozu jako dosud. Město za něj zaplatí 28,1 milionu korun, asi o 400 tisíc méně, než jakou hodnotu objektu stanovil znalecký posudek. Podle původního majitele je nutné vyměnit pouze část střechy nad toaletami, kterou poničil mráz. Náklady na opravu odhadl na 250 tisíc korun.

Opoziční zastupitelé, kteří se do hodinu trvající diskuse před hlasováním o nákupu zapojili, kritizovali, že o strategickém nákupu rozhoduje ještě současné zastupitelstvo. Chtěli to přenechat až zastupitelům zvoleným v zářijových komunálních volbách. Podle opozičního zastupitele Petra Machka (HumpolecGo!) není dobré, když nebyl před nákupe podrobně zhodnocený technický stav objektu. „Je to velká investice. V současnosti je to 28 milionů, ale to neznamená, že je to konečná cifra, kterou nás to bude stát. Pravděpodobně se ten prostor dá využívat hned, ale může se stát, že příští rok a následující roky to budou další desítky milionů, co do toho budeme muset dát,“ řekl Machek.

Dům ve Smetanově ulici stojí od roku 1899. Jako společensko-kulturní instituce fungoval až do znárodňování v polovině 20. století pod správou spolků. Následně v něm bylo kino. Po zprovoznění nového kina ve městě hrozila zdevastovanému Spolkovému domu demolice. Zastavila ji změna společenských poměrů po roce 1989, kdy dům koupili současní majitelé. V roce 1996 ho opravili.

Asi jedenáctitisícový Humpolec pro letošní rok schválil rozpočet 456 milionů korun. Na investice má vyhrazeno přes 168 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované