Hlavní obsah

Jáchymov zahájil 116. lázeňskou sezonu. Šéf lázní po 20 letech končí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jáchymově dnes začala 116. lázeňská sezona. Naposledy ji jako generální ředitel Léčebných lázní Jáchymov zahájil Eduard Bláha.

Článek

V čele lázní ho příští týden nahradí Eva Zachariášová, dosavadní obchodní ředitelka firmy. Podle Bláhy začíná první pocovidová sezona s mnoha otazníky, cizinci se stále nevrátili v plné míře a hrozbou jsou rostoucí ceny energií, a to jak na straně nákladů společnosti, tak i snižujících se možností lázeňských klientů, řekl ČTK.

„Bude to velmi těžký rok, protože se cizinci ještě zdaleka nevrátili,“ uvedl Bláha. Zásadní klientelou jáchymovských lázní jsou podle něj Němci, kteří jsou ale po koronaviru opatrní a vracejí se jen pomalu. „Nyní je jich tak 40 procent toho, co bylo v roce 2019. Ještě zdaleka nejsme na svém, ještě zdaleka neprovozujeme všechny objekty. Ale dokázali jsme se s utaženými opasky přiblížit na pobytový den výkonnosti k tomu, co bylo v roce 2019. Ale úplně to srážejí energie a inflace,“ shrnul Bláha.

Ruští klienti podle Bláhy začali z lázní mizet už dávno před únorovým vpádem Ruska na Ukrajinu i před loňským odhalením podezření, že na explozích muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku se podíleli agenti ruské vojenské rozvědky. „To napětí s Ruskem bylo velké už od Krymu,“ řekl Bláha v narážce na ruskou anexi ukrajinského poloostrova v roce 2014.

Ceny energií a inflace se podle Bláhy zřejmě projeví i ve snaze vlády snížit výdaje, včetně plateb za pojištěnce. Jáchymovské lázně přitom mají od zdravotních pojišťoven zhruba 60 procent příjmů a potřebné zvýšení cen mohou uplatnit jen u menšiny klientů, kteří si pobyt hradí sami. U nich ale zase bude hrát roli zvyšování běžných nákladů a u cizinců posilující koruna, která pro ně pobyty zdraží, uvedl končící generální ředitel.

Přesto je podle Bláhy stav Léčebných lázní Jáchymov stabilní. S novým arabským majitelem, který je ekonomicky silný, chystá akciová společnost i některé zásadní investice. Týká se to hlavně rekonstrukce hotelu Radium Palace. Investice za stovky milionů korun by měla změnit dispozici hotelu tak, aby byl vchod z přední strany, kde má vzniknout částečně do země zapuštěná recepce, z níž by se pak chodbou vcházelo přímo do hotelu. Balustrády nad tím by pak zaplnily terapie, bazény a podobně.

Podle Evy Zachariášové, která Bláhu nahradí, v následujících dnech, mluví ve prospěch jáchymovských lázní trvající zájem klientů a postupný návrat těch, bez kterých se lázně musely v letech pandemie covidu-19 obejít. Podařilo se také až na výjimky opět stabilizovat personál, který v době uzavření lázní a hotelů z velké části odešel za prací jinam. V některých střediscích ještě několik zaměstnanců chybí, ale podle Zachariášové nejde o zásadní problémy. Věří, že se ještě letos podaří i tato místa obsadit.

Bláha, který vedle Léčebných lázní Jáchymov působí i v Lázních Luhačovice a je také prezidentem Svazu léčebných lázní ČR, z Jáchymova zcela neodejde. Nadále bude působit v představenstvu společnosti a chce být poradcem pro nové vedení, řekl. Po 20 letech se ale chce také více věnovat osobnímu životu místo neustálého pendlování mezi Jáchymovem, Prahou a Luhačovicemi.

Jáchymovské lázně nabízejí léčbu pohybového aparátu pomocí radonové vody. Pomáhá například při onemocnění kloubů, periferního nervového systému a páteře či kožních nemocech. Historie využívání pramenů léčivé vody v Jáchymově začíná v roce 1906, o pět let později byla otevřena první lázeňská budova. Současná společnost byla do obchodního rejstříku zapsána v roce 1992.

Reklama

Doporučované