Hlavní obsah

Jemnice chce v lednu uspořádat anketu kvůli stavbě velkochovu a masokombinátu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jemnice chce v lednu uspořádat anketu kvůli záměru společnosti Zeobs postavit ve městě velkochov drůbeže a zřídit masokombinát. Zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu, která by to umožňovala.

Článek

Proti záměru veřejně vystupuje především spolek Za dobrý život na Jemnicku, který upozorňuje na možné zhoršení kvality podzemní vody po používání vyprodukovaného hnoje z chovů na pozemcích města. Rozporují také přínos v podobě nových pracovních míst, protože podle nich budou provozy vysoce automatizované. Bojí se také zvýšené dopravy spojené s chodem masokombinátu.

„Uděláme v lednu anketu, protože aktivisté tvrdí, že proti je většina občanů Jemnice. My tedy s našimi voliči pochopitelně mluvíme a nejsme přesvědčeni, že je to většina,“ řekl místostarosta města Zdeněk Hošek (SNK). Referendum, o kterém se v souvislosti se záměrem ve městě dřív mluvilo, je podle Hoška rizikové. „Tam se může stát, že menšina rozhodne o názoru mlčící většiny. Je to neměnné a výsledky referenda mohou být zrušeny zase jen referendem,“ řekl Hošek.

Záměr společnosti bylo stavět u Jemnice vedle velkochovu kuřat i vepřín. Jemnice původně záměry schválila. Po dohodě s majitelem Josefem Kolářem ale rozhodnutí změnila, záměr chovu prasat je zrušený. Podle Hoška je to ze strany společnosti vstřícné gesto. „A je to i rozumné gesto, hlavou proti zdi se jít nedá,“ řekl Hošek.

Původní investice byly podle starosty Jemnice Miloně Slabého v hodnotě okolo miliardy korun, provozy by mohly zaměstnat na 200 lidí.

Zeobs loni vykázala výsledek hospodaření po zdanění 594.000 korun, o rok dřív takřka 1,6 milionu Kč. Vyplývá to ze zveřejněné účetní závěrky. Společnost patří do Rhea Holdingu, který na svém webu uvedl, že obhospodařuje 21.000 hektarů půdy.

Reklama

Doporučované