Hlavní obsah

Jihlava přidá Vysoké škole polytechnické na stavbu kolejí 45 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlavská radnice je připravená dát Vysoké škole polytechnické v Jihlavě (VŠPJ) na stavbu vysokoškolských kolejí 45 milionů korun. Zastupitelé města o tom v pondělí rozhodli 33 hlasy, nikdo nebyl proti.

Článek

Nové zázemí pro studenty v sousedství sídla školy by mělo vzniknout během pěti let. Na projekt zhruba za 330 milionů korun se škola chystá požádat o dotaci ministerstvo školství. Od kraje má slíbených 90 milionů korun.

„My se domníváme, že vysokoškolské koleje tady budou velkým přínosem, že budou přínosem i pro to centrum,“ řekl náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška (ODS). Peníze na stavbu by mělo město uvolňovat ze svého rozpočtu mezi roky 2024 až 2026.

Podle rektora Václava Báči mají studenti s dojížděním problémy. „Když děláme některé z akcí, které mají přispět k pozvednutí kulturního života Jihlavy, tak sledují, kdy jim jede poslední autobus,“ uvedl jeden z příkladů. Zastupitelům řekl, že od ministerstva by mohla škola na koleje dostat dotaci, která pokryje až 60 procent nákladů. Aby o ni mohla letos zjara požádat, musí doložit, že má připravený projekt a zajištěné spolufinancování.

Pozemek na stavbu má škola v areálu bývalé nemocnice, dostala ho od kraje. V první etapě by měly být postaveny koleje pro 200 studentů.

Škola s asi 2000 studenty zatím provozuje vlastní ubytování ve Fritzově ulici, kde je 35 lůžek. Podle dřívějších informací mluvčí školy Venduly Marešové je objekt ve špatném technickém stavu. Dalších 125 studentů jediné veřejné vysoké školy na Vysočině může být ubytováno ve dvou budovách v Brtnické ulici, které si škola pronajímá od jihlavského magistrátu. Mají 25 pokojů a společné sociální zařízení v jednotlivých podlažích.

VŠPJ vznikla v roce 2004. Studentům nabízí bakalářské programy a navazující magisterské studium. Zaměřuje se na strojírenství, cestovní ruch i zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované