Hlavní obsah

Jihlava připomene velkou malbou na zdi skladatele a dirigenta Gustava Mahlera

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě vznikne malba na zdi na motivy hudby a života Gustava Mahlera, který ve městě prožil část svého života.

Článek

Z návrhů šesti umělců, kteří se přihlásili do výzvy jihlavské radnice, vybrala hodnotící komise návrh Vincenta Chigniera, francouzského malíře a ilustrátora žijícího v Česku. Takzvaný mural art vytvoří v srpnu na zdi dlouhé 19 metrů u Znojemské ulice. Vyplývá to z webu města a z informací, které dnes ČTK poskytla Aneta Hrdličková z radnice.

„Mural art je část umění, která v Jihlavě chybí, přitom je zde tolik míst, která by pro takovou tvorbu mohla být využita,“ uvedla radní Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou), která akci iniciovala.

Velkoformátová malba připomínající hudebního skladatele a dirigenta Mahlera bude u křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Znojemská. Ozdobí zeď, která tam v nejvyšším místě měří čtyři metry. Je za obchodním centrem, kde bývá hodně lidí. „Vítězný návrh svojí formou i barevným ztvárněním nejlépe zapadá do kontextu daného místa, kde se setkává staré s novým,“ uvedla Lucie Poláčková z Útvaru městského architekta.

Vybrat návrh na vytvoření malby se městu podařilo napodruhé, první výzva v minulém roce nebyla úspěšně dokončená. V letošní výzvě navrhlo podobu Zdi Gustava Mahlera šest umělců. V hodnoticí komisi byli zástupci města i odborníci, kteří se zabývají uměním. Projekt bude radnici stát skoro 100 000 korun.

Na vytvoření malby město poskytne 89 000 korun, její autor dostal za svůj vítězný návrh 5000 korun. Autory návrhů, které se umístily na druhém a třetím místě, odměnila radnice 3000 korun a 2000 korun.

Pracovníci Útvaru městského architekta už v Jihlavě vytipovali dalších šest možných lokalit pro mural art, jde například o most v Havlíčkově ulici nebo štít budovy školy na náměstí Svobody.

Gustav Mahler se narodil v roce 1860 v obci Kaliště u Humpolce, v Jihlavě žil do roku 1875. Zemřel 18. května 1911 ve Vídni.

Reklama

Doporučované