Hlavní obsah

Jihlava začala opravovat měšťanský dům, jiné městské domy mají spravit investoři

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě dnes začala rekonstrukce měšťanského domu číslo 21 na Masarykově náměstí, na niž město dostalo dotaci z takzvaných norských fondů. Dvouleté opravy tohoto domu v městské památkové rezervaci budou stát okolo 80 milionů.

Článek

U dalších nevyužívaných domů, u nichž radnice nemá dost peněz na potřebné stavební zásahy, zvažuje využít soukromé investory. Budovy by jim předala do užívání na několik desítek let.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) řekla, že by v těchto případech chtělo město využít takzvané právo stavby. „Je to institut, který nám dovolí ten majetek opravit z cizích peněz,“ řekla primátorka. Dodala, že tento postup se Jihlava chystá vyzkoušet u budovy na náměstí s číslem 18. „Je to historická budova. Byty se tam nehodí, na kanceláře je to dost drahé. Rekonstrukce by nás vyšla na 40 až 50 milionů korun, což v tuto chvíli v rozpočtu nemáme,“ uvedla.

Město zvažuje, že stejný postup použije také u dalších prázdných domů, které teď nedokáže opravit ani pronajmout. Neobývané nemovitosti podle primátorky časem ztrácejí na své hodnotě.

„To právo stavby je nová záležitost, se kterou nemáme moc zkušeností,“ uvedl náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL). Právní oddělení města teď podle něj připravuje podmínky, za kterých by město použilo tento institut u zmíněného prvního domu. Vybraný uchazeč by za nemovitost zaplatil a dostal by ji do vlastnictví na několik desetiletí. Podle náměstka by tak měl záruku, že investice, které by do nemovitosti vložil, bude využívat dlouhou dobu. Město by se zároveň nemuselo majetku zbavovat.

Zakázku na rekonstrukci cenného goticko-renesančního domu v městské památkové rezervaci dostala firma Pozemní stavby Jihlava. O opravený dům se pak bude starat městská organizace Brána Jihlavy pro kulturu a cestovní ruch. V přízemí domu číslo 21 byla léta čajovna, další dvě patra byla kdysi rozdělená vestavbami na byty. Chodilo se do nich i přes koupelnu, záchod někde lidé měli na konci úzké desetimetrové chodby.

Čajovna se do domu po opravách vrátí. Ve dvou sálech druhého patra bude možné pořádat kulturní akce. V podkroví domu vznikne badatelna se zaměřením na architekturu, nově upravené prostory tam bude využívat i Centrum dokumentárních filmů (CDF), které zatím sídlí v kině Dukla.

Reklama

Související témata:

Doporučované