Hlavní obsah

Kamenice nad Lipou připravuje po odkladu způsobeném pandemií klavírní soutěž

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kamenice nad Lipou připravuje na květen po odkladu způsobeném pandemií covidu-19 další ročník mezinárodní Novákovy klavírní soutěže.

Článek

Bude se konat pojedenácté, odkazuje na dílo skladatele a kamenického rodáka Vítězslava Nováka. Soutěž byla odložená v roce 2020 i loni, řekl ČTK místostarosta města Ivan Pfaur (SNK).

Pandemie překazila akce připravené ke 150. výročí skladatelova narození včetně koncertu v Senátu, zrušená nakonec musela být i hudební přehlídka přeložená na září 2021. „Teď jsme zůstali u klasického termínu soutěže, věříme, že by to už mohlo vyjít,“ řekl Pfaur. Soutěž je určená pro mladé klavíristy do 26 let. V letech před pandemií se jí účastnilo i 45 hudebníků z různých zemí světa. S mezinárodní účastí počítají pořadatelé také letos. Zajišťují ji mimo jiné zahraniční studenti českých konzervatoří, pravidelně podle Pfaura přijíždějí studenti z Německa nebo Nizozemska. Také porota bývá mezinárodní, zasedl v ní třeba francouzský klavírista Patrick Hemmerlé nebo Tom Demmers z Nizozemska.

Soutěž, která má propagovat Novákovo dílo, pořádá město ve spolupráci se základní uměleckou školou a Ústavem pro propagaci díla a odkazu Vítězslava Nováka. Ústav vznikl v roce 2017 v Kamenici a navazuje na činnost Mezinárodní společnosti Vítězslava Nováka založené v roce 2007 v Brně, které se její zakladatelé vzhledem k věku již nemohli věnovat, uvedl už dříve Pfaur.

Hudební skladatel, pedagog a klavírista Vítězslav Novák se narodil v Kamenici nad Lipou 5. prosince 1870 a zemřel 18. července 1949 ve Skutči na Chrudimsku. Stylově se řadí k novoromantikům. Studoval na pražské konzervatoři, kterou absolvoval v roce 1893 orchestrální ouverturou Korzár jako jeden z prvních žáků Antonína Dvořáka. K vrcholům Novákovy tvorby patří komorní a orchestrální díla z 30. a 40. let minulého století.

Nováka si jeho rodiště trvale připomíná názvem základní umělecké školy, stálou expozici v kamenickém muzeu nebo jeho bustou umístěnou nedaleko zámku.

Reklama

Doporučované