Hlavní obsah

Kraj Vysočina už stavěl menší domky pro obyvatele pěti sociálních ústavů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina zajistil nové rodinné bydlení pro někdejší sociální ústavy s přibližně 350 obyvateli. Za 15 let pro ně postavil nebo opravil 67 objektů v řadě obcí.

Článek

Transformace, díky níž se lidé s postižením dostávají z velkých zařízení do bytů nebo domů rodinného typu v běžné zástavbě, je dokončená ve čtyřech domovech a v pátém se uskutečnila zčásti. Včetně dotací to v součtu stálo okolo miliardy korun. Další chystaný projekt se týká domova Černovice - Lidmaň.

Domov Černovice - Lidmaň na Pelhřimovsku se stará o děti, mládež i dospělé se zdravotním postižením. Jeho částečná transformace bude podle předpokladu kraje stát asi 600 milionů korun. „Přičemž dotace z evropského fondu pro regionální rozvoj by podle předběžných odhadů mohla pokrýt částku 411 milionů,“ stojí v tiskové zprávě kraje.

Kraj Vysočina spravuje šest pobytových organizací se zaměřením na lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Do nových domků už přestěhoval klienty někdejších ústavů v Jinošově, Těchobuzi, Ledči nad Sázavou a Křižanově. V dalším domku v Jihlavě - Pávově bydlí prvních šest obyvatel domova ve Zboží na Havlíčkobrodsku.

Bydlení pro obyvatele těchto sociálních zařízení vzniklo v 27 lokalitách. Na náklady transformace v celkové hodnotě okolo miliardy korun dostal kraj 782 milionů Kč z evropských fondů a ze státního rozpočtu. Zbylou částku uhradil ze svých peněz.

Reklama

Doporučované