Hlavní obsah

Letošní oprava přivaděče vody do přehrady Hubenov bude stát 45 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Povodí Moravy letos opraví druhý přivaděč vody, který pomáhá zajistit dostatečný přítok do nádrže Hubenov na Jihlavsku. Tato přehrada je hlavním zdrojem pitné vody pro padesátitisícovou Jihlavu, přivaděče má dva.

Článek

První přivaděč nechalo povodí opravit před dvěma lety. V tomto roce přijde na řadu potrubí měřící 3,7 kilometru, jeho rekonstrukce bude stát 45,8 milionu korun.

Přivaděč tvoří železobetonové potrubí, které je už podle povodí zastaralé. „Kamerovými zkouškami jsme odhalili četné netěsnosti na mnohých místech Jiřínského přivaděče. Tyto netěsnosti mají velký vliv na množství i kvalitu převáděné vody,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Stavební práce začnou v dubnu a potrvají do října.

Hubenovská přehrada na Maršovském potoce má rozlohu okolo 50 hektarů. Přivaděče pomáhají zvyšovat přítok vody, protože Maršovský potok nemá zejména v obdobích sucha dostatečnou vydatnost. Rekonstrukce téměř tříkilometrového Jedlovského přivaděče provedená v roce 2020 podle tehdejších údajů povodí byla za 28 milionů korun. Tento rok se práce budou týkat přivaděče, který převádí vodu z Jiřínského potoka. Zabránit je potřeba únikům a znečišťování převáděné vody.

Při rekonstrukci přivaděče budou stavebníci dělat výkopy jen v místě šachet. Povodí uvedlo, že jinde použije postup bez výkopů. „Potrubí bude opatřeno samonosným rukávcem s integrovanými skelnými vlákny. Tento rukávec je již při instalaci nasycen epoxidovou nebo polyesterovou pryskyřicí a vytvrzení probíhá za použití UV lamp,“ uvedl Gargulák. Chystaná akce bude také zahrnovat monitoring a mechanické čištění potrubí, zkoušky těsnosti a osazení zařízení pro měření průtoků.

Reklama

Související témata:

Doporučované