Hlavní obsah

Město Žďár nad Sázavou nechalo osadit pět včelích úlů k úřadu v centru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Žďár nad Sázavou dalo osadit pět včelích úlů poblíž budovy úřadu v Žižkově ulici. Úly jsou oddělené zelení, upozorňuje na ně výstražná cedule.

Článek

První med očekává radnice příští rok, využívat by ho mohla i jako propagační předmět, sdělila dnes ČTK mluvčí města Blanka Sobolová. Včelí úly jsou například také na budově krajského úřadu v Jihlavě.

U žďárského městského úřadu je parkoviště pro auta i parky, v blízkosti protéká Sázava. S nápadem dát tam včelstva přišli pracovníci města. Včelaři úly nainstalovali v pondělí k večeru, jsou na pravé straně směrem od parkoviště k úřadu. „Rádi bychom tímhle způsobem podporovali a propagovali včelaření, v plánu jsou třeba exkurze. Do budoucna uvažujeme o tzv. on-line úlu s webkamerou,“ uvedla Hana Daďourková z městského odboru životního prostředí.

Pět včelích oddělků město koupilo od včelaře Milana Dvořáčka ze Sazomína, který se bude o městské včely zároveň starat. „Letos se budou včely adaptovat na nové stanoviště a připravovat na zimu. Včelař je bude přikrmovat cukerným roztokem a preventivně ošetřovat proti parazitům,“ uvedla Tereza Dejmalová, která se o projekt stará.

Včely budou teprve sílit, včelaři proto odhadují, že z jednoho včelstva může být deset až 15 kilogramů medu. Běžný roční průměr je podle nich okolo dvaceti kilogramů medu na včelstvo, záleží ale na podmínkách a počasí. Pořízení úlů, včelstev a péče o ně budou letos stát 44.000 korun, v dalších letech budou podle města náklady podstatně nižší.

Krajský úřad v Jihlavě má vlastní včelstva od jara 2020, stará se o ně včelařský kroužek. Med mohou ochutnat návštěvníci úřadu, řekla ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová. Soužití se včelami podle ní nepůsobí žádné potíže.

Podle statistik Českého svazu včelařů (ČSV) měli včelaři na Vysočině sdružení v ČSV předloni celkem 61 570 včelstev.

Reklama

Doporučované