Hlavní obsah

Moravskobudějovičtí skauti otevřou podeváté svoji charitativní kavárnu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Moravskobudějovičtí skauti letos podeváté otevřou svoji charitativní kavárnu. V provozu bude od čtvrtka do neděle.

Článek

Po roční pauze, kterou způsobila protiepidemická omezení, budou moci zákazníci přijít přímo do kavárny zřízené provizorně ve skautské klubovně, loni měla kavárna jen výdejní okénko. Výtěžek z provozu kavárny je součástí sbírky ve prospěch malého nemocného chlapce. ČTK to řekla koordinátorka akce Lucie Škodová.

„Letos budeme vybírat pro čtyřletého chlapečka z Panenské u Jemnice, jmenuje se Nikolas. Od narození trpí dětskou mozkovou obrnou, je to chlapec, který nechodí, nemluví,“ řekla Škodová. Výtěžek sbírky mu má přispět na speciální rehabilitace včetně hiporehabilitace.

Kavárna má kapacitu 35 míst, její návštěva se řídí stejnými pravidly jako u jiných restaurací. Návštěvníci se musejí prokázat očkováním proti covidu-19 nebo potvrzením o prodělání nemoci. Dezerty, které bude nabízet, si ale budou moci zakoupit i přes výdejové okénko, které bylo loni jedinou možností. „A budeme mít venku i takový zastřešený stan, takže si lidé budou moci sednout i venku,“ řekla Škodová.

Už loni také skauti nabízeli možnost rozvozu objednaných kusů. Stejnou nabídku mají i letos, rozvoz organizují po Moravských Budějovicích nebo jejich bezprostředním okolí. „Lidé si mohou vyplnit takový formulář a my jim ty zákusku dovezeme,“ řekla Škodová. Kavárna nabízí to, co napečou skauti a jejich rodiny, letos ale bude nabízet i dezerty poskytnuté dárci.

Provoz kavárny zajišťují členky 4. dívčího oddílu Slunečnice, které s nápadem na akci Coffee to help v roce 2013 přišly. Dokázaly už pomoci několika nemocným dětem nejen z okolí Moravských Budějovic.

Vedle výtěžku z kavárny poputují do sbírky i peníze vybrané do pokladniček. Jedna už je umístěná v moravskobudějovickém městském úřadu, druhá bude v době provozu kavárny ve skautské klubovně. Lidé mohou přispět i na sbírkový účet 301634496/0300, který bude otevřený do 28. prosince.

První ročník vynesl asi 29 000 korun pro nemocného chlapce z Lukova, o rok později fungovala dočasná kavárna ve prospěch trojčat upoutaných na invalidní vozíky. Třetí rok byla sbírka určená na pomoc nemocné holčičce z Třebelovic, která ale zemřela dřív, než mohla rodina peníze v její prospěch všechny použít. Její rodiče pak peníze věnovali dál a pomohli jiným dětem. Loni se sbírkou ve prospěch vážně nemocného chlapce z Jihlavy a děvčete z Heraltic na Třebíčsku podařilo získat přes 141 000 korun, což byl dosud rekordní výtěžek. Cílem přitom bylo zajistit každému z dětí alespoň 40 000 korun. „Bylo to velké překvapení, ani jsme to nečekali. Ale je pravda, že nám lidé víc přispívali na účet. Když věděli, že to (provoz kavárny) není prezenční formou, říkali si, že třeba tolik nevybereme,“ řekla Škodová.

Reklama

Doporučované