Hlavní obsah

Muzeum Vysočiny Jihlava se od ledna uzavře kvůli modernizaci expozic

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Vysočiny Jihlava (MVJ) bude zřejmě v první polovině příštího roku zcela uzavřené kvůli modernizaci expozic. Zčásti jeho provoz už letos omezí opravy fasád a stavební práce na obnově původních vstupů do muzejních budov.

Článek

Novinářům to dnes řekl ředitel muzea Karel Malý. Rekonstrukce budov a expozic vyjde asi na 33 milionů korun, z většiny je uhradí dotace.

Zásahy se dotknou budov na Masarykově náměstí s čísly popisnými 57 a 58. Jeden z nich nemá do ulice vůbec žádný vchod. Zřejmě o něj přišel v 50. letech minulého století při adaptaci staveb pro potřeby muzea a galerie.

Po opravě, která fasádám vrátí původní bohatší štukovou výzdobu, bude v jednom z domů nový vstup a široká výloha vhodná k prezentaci činnosti muzea. Na druhé budově se současným vchodem budou také obnoveny vstupy v místech, kde jsou dnes v přízemí pouze okna. Vzhled podle Malého bude odrážet podobu zachycenou na historických fotografiích.

Opravy fasád a úpravy vstupních otvorů budov si od července vynutí uzavření výstavních prostor v přízemí muzea, která ale jinak zůstane v provozu až do konce letošní roku. Následně se na šest měsíců zcela uzavře kvůli modernizaci expozic, z nichž nejstarší jsou v nezměněné podobě přes 20 let. Někde se budou jen obměňovat exponáty, jinde projde obměnou celá expozice. Bohatě zdobená cechovní síň, kde jsou zatím vystavené gotické plastiky, bude po rekonstrukci připomínat jihlavské cechy. „Tohle je věc, která je úplně nová, ve stávajících expozicích není nijak pojednána, přitom cechy jako fenomén, to je organizace života ve městě, měl pro Jihlavu zásadní význam. Jihlava poté, co skončilo dolování, tak vyrostla na řemeslech a obchodu a to všechno s těmi cechy souvisí,“ řekl Malý.

Součástí muzejních expozic by měl podle Malého být také samostatný prostor pro prezentaci mimořádných muzejních exponátů, které jsou pro návštěvníky zajímavé, ale tematicky nejsou zařazené do stálých expozic.

MVJ zřizuje Kraj Vysočina, pobočky má muzeum v Telči a Třešti, ve správě má i hrad Roštejn.

Reklama

Doporučované