Hlavní obsah

Na opravu a nové dílny pelhřimovské střední školy dá kraj asi 100 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina hledá firmu, která postaví nové dílny a opraví budovu Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov. Počítá s investicí asi 100 milionů korun.

Článek

Investice je podle ředitele školy Pavla Hlaváčka připravovaná od roku 2017. Na provedení bude mít zhotovitel 22 měsíců. Výuku to neovlivní, škola bude mít náhradní prostory.

„Teď máme předběžně spočítáno, že rekonstrukce dílen by nás měla vyjít na 65 milionů korun, zároveň bychom rádi dosáhli minimálně zateplení sousední budovy a nějakých nástrojů energetického managementu. Žádáme si na to teď o dotaci do Národního plánu obnovy, pokud v tomto budeme úspěšní, dotaci získáme, tak bychom to spojili v jeden projekt a realizovali bychom to jednou akcí v úhrnné hodnotě 100 milionů korun,“ řekla náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová (Piráti).

Než začne stavba nových dílen, bude nutné strhnout původní dílenský objekt. Podle Hlaváčka je asi z roku 1908. „Jedná se o prostory, kde je v současné době svářečská škola, která bude samozřejmě nová, plně moderně vybavená s tím, že se bude jednat především o dílny pro obory, které jsou strojírenské, strojní mechaniky, strojnictví, mechaniky, seřizovače tak, aby mohli pracovat na těch nejmodernějších strojích,“ řekl Hlaváček.

Nynější budova podle něho instalaci nejmodernějšího vybavení neumožňuje třeba kvůli stabilitě a konstrukci stropů. Důležitou položkou v nové budově bude elektroinstalace a vzduchotechnika. „Stavba zasáhne i do další budovy, tam se budou dělat úpravy opláštění, eventuálně výměna oken a střechy,“ řekl ředitel.

Pelhřimovská střední škola s učilištěm má asi 680 žáků. „V letošním roce máme mírný nárůst v počtu přijímaných žáků, v podstatě nám jich asi 180 odchází v rámci jednotlivých oborů a podle předpokladů bychom mohli přijímat až 220 žáků,“ řekl Hlaváček. V učňovských oborech je podle něho větší zájem o obory služeb a o elektroobory, méně uchazečů je o strojní obory nebo dřevozpracující, přitom jsou na trhu práce jejich absolventi žádaní. „Je to zajímavé, že zájem o obory nemá s pracovním trhem vůbec nic společného. Zrovna tady na Pelhřimovsku je spoustu strojírenských firem, se kterými úzce spolupracujeme. Mají zájem o strojírenské obory a mi jim je bohužel nemůžeme v takovém množství dodat,“ řekl ředitel.

Škola vzdělává v 11 učebních oborech a sedmi maturitních.

Reklama

Doporučované