Hlavní obsah

Náměšťský zámek v nové sezoně víc zpřístupní svoji sbírku tapiserií

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Státní zámek v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku s novou turistickou sezonou rozšíří prohlídkové trasy o výstavu věnovanou vzniku tapiserií.

Článek

„Sbírce tapiserií náměšťského zámku je věnovaná i nová publikace Tapiserie na zámku nad Oslavou / Anatomie tapiserie,“ řekl kastelán náměšťského zámku Marek Buš. Státní památky se v kraji otevřou 2. dubna s výjimkou zámku v Telči, který se otevře až 3. května.

Nová výstava Příběhy psané vlnou a hedvábím je v Náměšti nad Oslavou instalovaná v Kulečníkovém sále, který rozšíří okruh představující královský a dětský apartmán. Návštěvníky seznámí se způsoby barvení vlny i hedvábí, principy tkalcovských stavů a pomocí názorných haptických modelů i s celým procesem vzniku tapiserie. Přiblíží ho i nový videoklip.

Sbírka tapiserií vznikla v polovině 20. století svozem nástěnných koberců z jiných památek. Po druhé světové válce byl zámek přestavovaný na letní sídlo prezidenta republiky Edvarda Beneše. Důsledkem bylo mimo jiné odstranění dřevěného obložení stěn a stropů v reprezentačních prostorách. Podle Buše to bylo na přímé Benešovo přání. „Pan prezident Beneš jednak dbal na to, aby to nepůsobilo příliš aristokratickým dojmem, a zároveň se mu ty prostory zdály příliš tmavé,“ řekl Buš.

Když po roce 1948 přestal zámek sloužit jako prezidentské sídlo na Moravě a zpřístupnil se veřejnosti, měly tapiserie zaplnit prázdné plochy zámeckých sálů. Ve sbírce jsou kusy datované od poloviny 16. do poloviny 19. století.

Náměšťský zámek, stejně jako další státní památky v kraji, s novou turistickou sezonou zdraží základní vstupné o 30 korun. Alespoň částečně by to mělo kompenzovat zvýšené náklady na provoz historických objektů. Podle Buše se jen náklady na elektřinu v letošním roce více než zdvojnásobily. „Měsíčně jsem platíval za celý areál zámku kolem 32.000 až 34.000 korun za elektřinu, lednová faktura byla 81.000 korun,“ řekl Buš.

Podle Petra Pavelce, ředitele českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ), který spravuje i státní památky na Vysočině, budou na chod památek na Vysočině přispívat výnosy z jiných objektů. „Platí, že v celé územní správě Českých Budějovic jsou pouze čtyři domy, které si na sebe vydělávají - Český Krumlov, Hluboká a pak jsou to menší hrady, kde jsou menší náklady a hodně lidí - Rabí a Landštejn. A někdy také Velhartice,“ řekl Pavelec.

Státní památky na Vysočině, mezi které vedle zámků v Náměšti nad Oslavou a Telče patří také zámek Jaroměřice nad Rokytnou a hrad Lipnice nad Sázavou, loni navštívilo přes 81.000 lidí, před pandemií covidu-19 v roce 2019 to bylo přes 154.000 lidí.

Za poklesem návštěvnosti je také rozsáhlá rekonstrukce zámku v Telči za asi 240 milionů korun, kvůli které je omezený jeho provoz. I letos zůstane otevřená jen jediná návštěvnická trasa. Zámek se navíc kvůli pracím otevře veřejnosti až 3. května.

Reklama

Související témata:

Doporučované