Hlavní obsah

Novoměstská galerie představí další díla Čestmíra Sušky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě připravuje na 19. ledna slavnostní zahájení výstavy děl Čestmíra Sušky.

Článek

Bude to první letošní výstava a naváže na předešlé prezentace Suškovy tvorby v galerii. ČTK to řekla ředitelka galerie Věra Staňková. Výstava potrvá do 27. března.

Letošní expozice uzavře trilogii, kterou se v Novém Městě na Moravě Suškova tvorba představovala. První částí byla instalace devíti velkých soch ve městě.

Ve spolupráci s Horáckým muzeem se loni konala výstava fotografií, na kterých byly k vidění další Suškovy realizace ve venkovním prostoru.

„A teď budeme mít u nás v Malé galerii rezotisky a komorní plastiky. Říkali jsme si, že to bude taková jeho ucelená prezentace v Novém Městě a chtěli bychom, aby z toho vznikla i nějaká publikace, protože je to ten první ročník akce Sochy pod novoměstskou oblohou,“ řekla Staňková. Připravovaná Suškova výstava je zaměřena na komorní objekty určené pro interiér. Nejstarší z představených skulptur je cyklus ocelových soch se souhrnným názvem Rezavé květy. Ty se staly manifestem celého pozdějšího tvůrčího období po roce 2002, které trvá dodnes.

Sochy pod novoměstskou oblohou jsou novou akcí, kterou galerie ve spolupráci s městem zahájila loni. Měla by se konat jako bienále v dvouletém intervalu. Suškovy sochy byly ve městě rozmístěné v květnu loňského roku a budou k vidění do března.

Druhý ročník by se měl konat v roce 2023. Záměrem galerie je prezentovat vždy jen jednoho umělce. O jméně, na které se galerie zaměří příště, podle Staňkové ještě není rozhodnuto.

Reklama

Doporučované