Hlavní obsah

Novoměstská Horácká galerie letos vystaví i mikroskopické snímky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě vystaví v galerii a novoměstské nemocnici snímky pořízené nejmenším prozařovacím elektronovým mikroskopem na světě.

Článek

Projekt Galerie a věda bude jednou z 18 výstavních akcí, které galerie chystá na rok 2022. V plánu je i zahájení investice, díky které získá depozitář pro sochy a sbírku skla. ČTK to řekla ředitelka galerie Věra Staňková.

„Máme dlouhodobou vizi, že galerie bude každoročně vystupovat ven z vlastní kamenné budovy, takže jsme se domluvili s nemocnicí na společné výstavě. Představíme na ní vybrané mikroskopické snímky, které v určitém rozlišení vypadají velmi umělecky a atraktivně,“ řekla Staňková, která plánuje i besedu s brněnským fyzikem Vladimírem Kolaříkem. Ten se svým týmem mikroskop sestavil a uvedl do života.

Opravu hospodářské budovy a její přestavbu na depozitář pro sochy a sklo na druhém nádvoří zámku, ve kterém galerie sídlí, připravuje zřizovatel galerie, kterým je Kraj Vysočina. Odhadované náklady stavby, naplánované na dva roky, jsou 25 milionů korun. Soutěž na dodavatele chce kraj vyhlásit v první polovině letošního roku. ČTK to řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Podle Staňkové by práce neměly bránit běžnému provozu galerie. „Určitě ale budeme muset koordinovat stavební práce s kulturními akcemi na vedlejším opraveném nádvoří,“ řekla Staňková. „V další fázi by měla být postavena nová budova pro obrazy. A poté by měly být opraveny zbývající budovy na druhém nádvoří. Je to koncepční záležitost, která pár let potrvá a od které si slibujeme nové prostory pro profesionální uložení sbírkových předmětů,“ dodala.

Venku umístěnými fotografiemi by chtěla galerie připomenout i akci Slunohraní během jejího 10. ročníku. Snímky by měly přiblížit atmosféru předchozích devíti let. Festival je určený amatérským hudebníkům, jeho součástí jsou i hudební workshopy a závěrečný koncert Janáčkova kvarteta a letního orchestru. Další venkovní i interiérová výstava bude součástí takzvaného Roku lyžařů, kterým Nové Město na Moravě připomene lyžařskou tradici i osobnosti s lyžováním spojené.

Horácká galerie má přes 10 000 sbírkových předmětů, včetně obrazů, kreseb a grafik nebo plastik a sklářských artefaktů. Založená byla v roce 1964. Nabízí stálé expozice několika významných sochařů včetně Vincence Makovského. Jeho expozici by letos chtěla galerie přepracovat. „Prostor, kde byla stálá výstava Makovského po několik desetiletí, jsme proměnili na svatební síň. Makovského reliéfy jsme ponechali na stěnách, ale se sochami budeme pracovat v jiném sále,“ řekla Staňková.

První letošní výstava začne vernisáží 19. ledna. Půjde o rezotisky a komorní plastiky Čestmíra Sušky. O týden později galerie otevře výstavu s tvorbou keramičky Jany Mikyskové.

Od března budou moci návštěvníci v galerii vidět vítězné a vybrané práce šestého ročníku soutěže CS.KOMIKS určené pro studenty středních, vysokých a vyšších odborných škol v České republice a na Slovensku. Soutěžní práce bylo možné odevzdat do 27. prosince, porota bude vybírat z více než 60 prací. Na letní sezonu galerie připravuje velkou výstavu Strašidla podle tradice a zkušenosti. Reflektovat bude díla novoměstského rodáka Karla Němce a jeho předchůdců a současníků včetně Josefa Váchala. Výstava bude ve třech patrech.

Galerii v roce 2021 navštívilo přes 9500 lidí. Musela se obejít bez větších organizovaných návštěv včetně škol i zahraničních návštěvníků. V provozu byla kvůli pandemickým opatřením až od května. V letech před pandemií byla průměrná návštěvnost kolem 13 000 lidí.

Reklama

Doporučované