Hlavní obsah

Novoměstská Horácká galerie věnuje letošní největší výstavu hejkalům a vodníkům

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě na Žďársku chystá otevření největší výstavy letošní sezony. Věnuje se fenoménu lesních a vodních duchů v českém umění. Trojice kurátorů na ni vybrala díla více než 30 umělců.

Článek

Vernisáž výstavy nazvané Hluboká voda, nejhlubší les, která vznikla ve spolupráci s Horáckým muzeum, bude v pátek. Naváže na ni doprovodný program, jehož součástí budou filmové projekce. Výstava potrvá do 18. září.

Výběr se podle kurátora nesoustředil ani na pohádkovou tvorbu, ani na díla hororová. „Šli jsme jakousi střední romantickou cestou. Hledali jsme motivy, jak se vyskytují v dílech současných autorů spíše latentně, protože mnozí autoři ani netuší, že dělají například hejkala, ale my jsme ho v tom rozpoznali,“ řekl jeden z kurátorů Jakub Orel Tomáš. Na Výstavě bude možné vidět i díla Mikoláše Aleše, Vladimíra Boudníka, Josefa Lady, Evy Macekové či Jana Zrzavého.

Někteří autoři tvořili až po zadání tématu přímo pro novoměstskou galerii. Kurátoři tak oslovili brněnskou umělkyni Veroniku Vlkovou nebo sochaře Tomáše Hlavenku.

Výstavu galerie připravovala déle než rok. Východiskem pro ni se stala tvorba novoměstského rodáka Karla Němce, který vytvořil cyklus Strašidla, a jeho komunikace s umělcem Josefem Váchalem. „Šli jsme cestou poezie, sledovali jsme lidovou tradici, to znamená tu ústní. A snažili jsme se ji dokládat v tvorbě obrozenců z 19. století, umělců z 20. století a také jsme se snažili doložit, že strašidla přežívají v tvorbě současníků,“ řekl kurátor.

Mimořádnou současnou osobností na výstavě je podle něho fotograf Václav Jirásek. „Jeho tvorba se ukázala jako naprosto vhodný materiál pro mapování hejkalů a vodníků. Vlastně celoživotně se věnuje archetypu divokého muže,“ řekl kurátor. Jiráskovy fotografie podle něho často vznikají při dokumentování výtvarných akcí, působí komponovaně, ale většinou jsou výsledkem hravé bezprostřední performance. Vedle toho Jirásek, člen umělecké skupiny Bratrstvo, na svých snímcích zaznamenává projevy lidové kultury na Valašsku.

Část výstavy bude přístupná v Horáckém muzeu. Návštěvníci se v něm seznámí s tvorbou malíře Aloise Boháče. „Je to hodně originální fantazijní dílo. Trochu jiná imaginace, než na kterou je třeba dětský divák zvyklý,“ řekl Tomáš.

Součástí doprovodného programu budou vzdělávací programy pro školy, příměstský letní tábor, komentované prohlídky výstavy i tematicky zaměřené projekce Artkina, ve kterém se budou v srpnu promítat filmy Kytice, Hastrman, Rusalka a Konec vodníků v Čechách. Soutěží fotografií vodníků se bude moci k výstavě připojit veřejnost. Cenami budou knihy vydané havlíčkobrodským Nakladatelstvím Hejkal.

Konat se bude také konference věnovaná hejkalům. Podle kurátora Tomáše nemají novoměstské instituce kapacitu pořádat odbornou konferenci využitelnou badatelsky, přesto chtějí otevřít diskusi o postavě hejkala, který je v lidové tvořivosti doma na Vysočině i v jiných koutech České republiky, ale neměl dosud tolik pozornosti jako vodníci. „Vodník už je dobře probádané téma, je to obsáhlé různými publikacemi, věda, včetně lingvistiky, se mu věnuje, a tak jsme chtěli otevřít dveře do světa i hejkalovi,“ řekl.

Vrcholem programu spojeného s výstavou bude 17. září Vodnik open, což bude performativní divadlo pod širým nebem, pomyslný den otevřených dveří u vodníků konaný v ulicích města.

Reklama

Doporučované