Hlavní obsah

Pacov chce do slunečních elektráren postupně investovat 20 milionů korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pacov na Pelhřimovsku bude v pondělí schvalovat rozpočet na letošní rok, v jeho investiční části bude významnou položkou instalace solárních elektráren na střechy městských budov.

Článek

Město do fotovoltaiky postupně investovat 20 milionů korun. „Rádi bychom do toho (fotovoltaických panelů) investovali asi 20 milionů korun a umístili je na asi osm objektů, abychom snížili energetické náklady města,“ řekl starosta Tomáš Kocour (Sdružení pro rozvoj a prosperitu Pacovska). Letos je v plánu investovat deset milionů, nutné je ještě dokončit administrativní část záměru, smlouvu se společností E.On už má podle starosty město uzavřenou. Návratnost investice je podle něho zatím vypočtená na šest let. Asi 28 procent nákladů město uhradí z dotace.

Pacov podle Kocoura záměr slunečních elektráren připravoval dlouhodobě, nejsou navázané až na nynější růst cen. Přednost ale dostaly jiné zásadní investice ve městě, mezi které patřila novostavba mateřské školy za asi 80 milionů korun, úprava komunitního centra, domova důchodců nebo základní školy, což dohromady stálo asi 290 milionů korun a město na to také používalo dotace.

„Fotovoltaika je teď taková první vlaštovka, jak snížit energetickou náročnost města. Už jsme měli i studii na centrální zdroj vytápění, přemýšleli jsem i o kogeneračních jednotkách. Podobnými úvahami už se zabýváme tak pět let,“ řekl Kocour.

Návrh letošního rozpočtu Pacova počítá se zapojením úspor z minulých let. Příjmy jsou plánované ve výši asi 167 milionů korun a výdaje přibližně 201,6 milionu korun. Město má zhruba 4700 obyvatel.

Reklama

Doporučované