Hlavní obsah

Pivovar Bernard otevře zjara nové návštěvnické centrum, po ročním odkladu

Foto: Bernard

Ilustrační foto.

Reklama

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci otevře nové návštěvnické centrum letos zjara, zaměstná v něm čtyři desítky lidí. Po měsíčním zkušebním provozu bude centrum naplno fungovat od června.

Článek

Podle loňských informací podniku jde o projekt za víc než 150 milionů korun, jehož součástí je i rozhledna postavená kolem funkčního pivovarského komína. Pivovar chtěl původně centrum otevřít už vloni, ale záměr odložil kvůli koronavirové epidemii.

„Jsem šťastný, že jsme překonali všechna úskalí a můžeme oznámit otevření,“ uvedl spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Centrum vzniklo k 30. výročí pivovaru. „Myšlenku vytvořit místo pro návštěvníky jsem měl v podstatě od počátku. Záměr se ale časem rozrostl, centrum nebude sloužit jen pivovaru, může být místem pro setkávání, poznání, kulturu,“ uvedl Bernard.

Od dražby, v níž Bernard s Josefem Vávrou a Rudolfem Šmejkalem získali zkrachovalý pivovar v Humpolci, uplynulo 30 let loni v říjnu.

Výstavbu návštěvnického centra ve svém areálu pivovar zahájil poklepáním základního kamene 3. června 2019. O dokončení stavby s vyhlídkou na město vysokou 33 metrů podnik informoval loni v květnu. V centru, v němž bude i kinosál, teď pracovníci dokončují úpravy interiéru. „Hledáme kolegyně a kolegy především pro provoz pivnice a kuchyně, to znamená servírky a číšníky, výčepní, a také kuchaře, řezníka, cukráře. A také lidi na recepci, do prodejny a na úklid,“ uvedl manažer centra Tomáš Lavický. V pivovaru nyní pracuje přes 200 lidí.

Výstav Rodinného pivovaru Bernard se do začátku koronavirové epidemie řadu let pravidelně zvyšoval. V roce 2020 jeho produkce kvůli dopadům epidemie meziročně klesla o 14 procent na 345.000 hektolitrů piva. Během prvních šesti loňských měsíců humpolecký pivovar vystavil 169.660 hektolitrů piva, meziročně to bylo o zhruba tři desetiny procenta méně. Výrobu za celý minulý rok zatím nezveřejnil.

Reklama

Doporučované