Hlavní obsah

Počet lidí se zbrojním průkazem se na Vysočině zvyšuje

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Počet lidí se zbrojním průkazem se na Vysočině zvyšuje. Roste i počet držených zbraní. Na konci loňského roku evidovala policie v kraji 16.921 průkazů, většina skupiny E, která opravňuje držení zbraně pro ochranu života a zdraví.

Článek

V meziročním srovnání vzrostl počet zbrojních průkazů v kraji o 244. Počet zbraní stoupl o 1746 na 52 859, přičemž kraj má zhruba 510 tisíc obyvatel.

„Další zbraně mají držitelé zbrojních licencí, mezi které patří i podnikatelé obchodující se zbraněmi a střelivem nebo sportovní kluby. U 94 držitelů licencí eviduje policie 502 zbraní. V kraji je také deset držitelů muničních průkazů, které podle svého druhu opravňují k nakládání s municí a k provádění pyrotechnického průzkumu,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Ke zkouškám odborné způsobilosti přišlo loni na Vysočině kvůli vydání zbrojního pasu 359 lidí, 58 uchazečů neuspělo.

Kvůli změně zákona se do policejní evidence dostaly zbraně nebo jejich příslušenství dřív neevidované. Z kategorie zakázaných do kategorie podléhajících ohlášení novela zařadila tlumiče hluku výstřelu. Lidé jich loni ohlásili 295.

Při loňské zbraňové amnestii odevzdali lidí na Vysočině 175 zbraní a 8131 kusů střeliva. „Mezi odevzdanými zbraněmi se nejčastěji objevovaly zbraně kategorie B, tedy pistole a opakovací pušky a kulovnice, kterých občané odevzdali celkem 100,“ uvedla Čírtková. Půlroční amnestie znamenala trestní zánik odpovědnosti za nedovolené ozbrojování.

Reklama

Související témata:

Doporučované