Hlavní obsah

Podle Dětí Země nemá vést řízení o bloku Dukovan Třebíč kvůli riziku podjatosti

Ilustrační foto.

Reklama

Podle spolku Děti Země by územní řízení o novém bloku Jaderné elektrárny Dukovany neměl provádět městský úřad v Třebíči kvůli možné podjatosti. O odvolání by neměl ze stejného důvodu rozhodovat krajský úřad v Jihlavě.

Článek

Spolek navrhl přesunout řízení do kraje, v němž žádná jaderná elektrárna nestojí. Na rychlé dostavbě Dukovan má podle spolku dlouhodobě zájem vedení města Třebíč, Kraje Vysočina i řada politiků.

Spolek uvedl, že námitku systémového rizika podjatosti těchto úřadů na Vysočině vznesl 13. září. „Z naší analýzy jako účastníka územního řízení vyplynulo, že v kraji dlouhodobě působí silné skupinové zájmy pro rychlou výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, které mají vliv i na řadu politiků,“ uvedl Patrik. Doplnil, že kvůli korektnosti rozhodování i z důvodu ochrany samotných úředníků bude vhodnější, aby se územní řízení přesunulo do jiného kraje.

Společnost Elektrárna Dukovany II, dceřiná firma ČEZ, požádala o vydání územního rozhodnutí letos 1. června. Firma ČEZ tehdy uvedla, že se územní řízení uskutečňuje podle stavebního zákona a navazuje na proces posuzování vlivů nového zdroje na životní prostředí (EIA). Stejně jako v případě už získaného povolení k umístění nového jaderného zdroje se územní řízení týká až dvou bloků s maximálním výkonem do 2400 megawattů (MWe).

Město Třebíč stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech podle Dětí Země aktivně prosazuje od roku 2013 a je rovněž zakládajícím členem sdružení Energetické Třebíčsko. „Rada kraje si dokonce v roce 2017 vytvořila komisi pro výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, kterou vede hejtman. Na ní se diskutují nejen politické, právní, finanční a technické otázky stavby, ale i její povolování,“ uvedl Patrik.

Minulý týden spolek v tiskové zprávě uvedl, že se odvolal proti výjimce ze zákona umožňující zásah do území se zvláště chráněnými živočichy při výstavbě a provozu nového bloku Dukovan. Výjimku loni v červenci povolil krajský úřad Kraje Vysočina, podle spolku v rozporu se zákonem. Spolek uvedl, že odvolání podal letos 18. listopadu.

Krajský odbor životního prostředí a zemědělství uvedl, že odvolání považuje za opožděné. Spolek Děti Země nebyl nedopatřením zařazený mezi účastníky řízení, odvolání proti výjimce podle krajského odboru přesto podal po dodatečné zákonné lhůtě. Příslušný spisový materiál bude v nejbližších dnech odeslán k rozhodnutí na ministerstvo životního prostředí, sdělil ČTK Roman Slouka z tohoto odboru.

Reklama

Doporučované