Hlavní obsah

Polná na Jihlavsku bude potřebovat větší školu, staví se tam hodně bytů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Polná na Jihlavsku bude potřebovat větší základní školu, protože se tam staví hodně obytných domů.

Článek

Na přístavbu školy, díky níž vznikne dalších šest tříd, má město projektovou dokumentaci a stavební povolení. Ještě se čeká, jestli bude možné na tuto stavbu požádat o dotaci, řekl ČTK starosta Jindřich Skočdopole (nestraník). Stavba by podle něj mohla začít příští rok v létě.

Bytové domy v pětitisícovém městě staví soukromí podnikatelé. „Polná se pořád rozrůstá a je o ni čím dál větší zájem,“ uvedl Skočdopole. Zároveň podle něj ale začíná být problém s infrastrukturou.

Pokud město nedostane na investici do školy dotaci, mělo by se podle starosty vedení radnice poradit o možnosti, využít úvěr. Uvedl, že pomocí úvěru Polná před čtyřmi lety postavila u školy tělocvičnu za 42 milionů korun. Do základní školy chodí přes 600 dětí. Odhad nákladů na plánovanou přístavbu je podle údajů radnice v několika desítkách milionů korun.

Ve městě vzniklo v posledních letech osm bytových domů celkem s 96 byty na pozemku při výjezdu směrem na Jihlavu. Tři nové bytové domy budou v lokalitě Nad Háječkem, jeden už byl podle starosty otevřený v prosinci a dva se staví. Bytová zástavba přibývá také v území, kde byly dřív škrobárny, výhledově by tam mělo být bydlení pro stovku rodin. Další připravovaný podnikatelský záměr zaměřený na bydlení se podle starosty týká pozemků ve směru na Zábornou.

V Polné působí od roku 2019 také Montessori mateřská a základní škola Meruzalka. Od září příštího roku by tam měl stejný provozovatel otevřít také střední školu.

Reklama

Doporučované