Hlavní obsah

Škrobárny Pelhřimov vykoupily 60 tisíc tun brambor, zpracují je do konce měsíce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zpracovatelská kampaň začala v závodech škrobáren o několik dnů později než obvykle, protože se kvůli chladnému a deštivému jaru zpozdilo sázení, ale v průběhu podzimu bylo dobré počasí a dodávky brambor z polí byly plynulé.

Článek

Škrobárny Pelhřimov jsou jediným výrobcem bramborového škrobu na Vysočině a jedním ze dvou v Česku. Bramborový škrob vyrábí ještě firma Lyckeby Amylex v Horažďovicích, tedy v Plzeňském kraji.

„Letos zpracujeme o něco méně brambor než loni. Ale letošní výnosy byly solidní,“ řekl Hadrava. Obsah škrobu v hlízách byl podle něj letos vyšší, v průměru se pohyboval okolo 19 procent. Výsledek letošní kampaně Hadrava označil za průměrný nebo mírně nadprůměrný. Brambory začaly škrobárny v Pelhřimově vykupovat 23. srpna a ve svém druhém provozu, který je v jihočeském Chýnově, 30. srpna. Počet pracovníků se v kampani zvýšil o 25, stálých zaměstnanců má podnik 54.

Společnost plánovala výrobu 13 166 tun bramborového škrobu, nasmlouvané měla dodávky 60.070 tun brambor. „S pěstiteli máme dlouhodobě uzavřené kontrakty na stabilní výši, skutečná výroba je tak ovlivněná zejména dosaženými hektarovými výnosy a škrobnatostí v daném roce,“ vysvětlil předseda představenstva.

Největší díl bramborového škrobu odebírají potravinářské podniky, následuje papírenský průmysl. Obchodování se škrobem ovlivnila epidemie. Někde jeho spotřeba klesla, týkalo se to například výrobců zaměřených na gastronomické provozy. „Naopak spotřeba modifikovaných škrobů v papírenském průmyslu se zvýšila,“ uvedl Hadrava.

Klesla i cena škrobu. Nejvýrazněji to pelhřimovská firma pocítila na zahraničních trzích, kde se cena v letošním prvním čtvrtletí meziročně propadla i víc než o čtvrtinu. V západní Evropě byl přebytek brambor, i těch určených na výrobu hranolků a bramborové kaše, které mají o něco vyšší obsah škrobu než konzumní brambory. Některé škrobárny je zpracovaly na škrob. „S příchodem nové kampaně je patrný nárůst poptávky po bramborových škrobech ze zahraničí a tím se i postupně narovnává jeho realizační cena,“ řekl Hadrava.

Bramborový škrob má podle Hadravy široké využití. „Jak se nyní například přechází na recyklovatelné obaly, tak i zde škrob nachází velmi dobré uplatnění,“ podotkl. Pro výrobce je podle něj důležité, aby byla zachovaná podpora škrobárenských brambor. Jejich pěstitelé nyní dostávají dotaci 14.199 korun na hektar.

Roční obrat Škrobáren Pelhřimov, a.s., se pohybuje mezi 300 až 330 miliony korun. Vedle výroby a dalšího zpracování bramborového škrobu firma vyrábí sirup pro potravinářský průmysl. Podnik navazuje na regionální tradici dlouhou 150 let. První škrobárna byla v Pelhřimově založená v roce 1871.

Reklama

Související témata:

Doporučované