Hlavní obsah

Třebíč bude letos pokračovat v obnově parku Hrádek, zaplatí asi deset milionů

Foto: Nadace Partnerství / Lucie Mojžíšová

Ilustrační foto.

Reklama

V polovině června začne další část obnovy městského parku Hrádek. Městská rada dnes vybrala dodavatele. Práce asi za deset milionů korun se zaměří na opravu opěrné zdi v jižní částí parku nad takzvanou pohřební cestou.

Článek

Pohřební cestou chodily smuteční průvody z židovské čtvrti na hřbitov, který je za parkem. Obnova parku je rozdělená do pěti etap, zatím jsou hotové dvě. Doposud radnice za obnovu zaplatila asi 10,5 milionu korun, vyplývá ze smluv zveřejněných na webu města. Práce na letošní etapě mají skončit v polovině října.

Obnova asi jedenáctihektarového městského parku začala loni. Postavené bylo nové workoutové hřiště i mlatové cesty, upravená už je také centrální louka. Nový je mobiliář parku. Pro příští rok se podle Pacala počítá s výstavbou zázemí pro pořádání kulturních akcí. „V plánu je také veřejné osvětlení tak, aby park dostal novou podobu,“ řekl starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Projektovou obnovy parku zpracoval ateliér Fabík s. r. o. Součástí obnovy bylo i kácení stromů a náletových keřů, které nahradila nová výsadba.

Městský park byl založený jako Masarykovy sady na výšině nad řekou Jihlavou a údolím Týnského potoka. Ukončuje ho Masarykova vyhlídka vybudovaná v roce 1930 k 80. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Reklama

Související témata:

Doporučované