Hlavní obsah

V centru Jihlavy je nový parčík, je první částí obnovy Masarykova náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Asi 400 čtverečních metrů náměstí nahradil mlatový povrch, je součástí systému hospodaření s dešťovou vodou. Vysazeno je 5 rychle rostoucích jerlínů japonských. Zátiší s lavičkami mají být v příštích letech na náměstí ještě dvě.

Článek

Lidem v Jihlavě od dneška oficiálně slouží parčík, který je první částí obnovy Masarykova náměstí. Radnice za stavební práce zaplatila asi 3,4 milionu korun.

„Na vrchu to možná vypadá, že je to jen vysazených pět nových stromů, ale ono to není jen pět nových stromů, protože ty stromy jsou vysázené do speciálního strukturálního substrátu a celá výsadbová místa tvoří jakýsi systém hospodaření s dešťovou vodou. Protože to, čeho chceme ve městě dosáhnout, je to, abychom co nejvíc dešťové vody zadrželi tam, kde spadne,“ řekla vedoucí odboru životního prostřední jihlavské radnice Katarína Ruschková.

Součástí úpravy musel být archeologický průzkum. Jeho cena byla podle informací v registru smluv asi 700 tisíc korun. Odhalil původní odvětrávání jihlavského podzemí.

Kvůli ochránění podzemí před vsakovanou vodou musí být místo výsadby dobře izolované. Vyplňuje ho substrát s kamenivem, což zajišťuje jeho provzdušnění nutné k dobrému prospívání stromů. „To, na co stromy ve městech trpí nejvíce, je nedostatek půdního vzduchu,“ uvedla Ruschková. Substrát zároveň obsahuje živiny pro stromy, které mohou žít i déle než 100 let. Voda se k nim dostává zejména vsakovacími rýhami po obvodu parčíku, prostor pro prokořenění je velký, takže stromy většinu vody využijí. Pokud by přesto bylo vody moc, dostane se přepadem do kanalizace. Zatím u stromů stojí i vaky s vodou, které jim mají zajistit po výsadbě dobrý start, později už podle Ruschkové nebudou potřeba.

Masarykovo náměstí s rozlohou 3,7 hektaru patří mezi největší v zemi, je součástí městské památkové rezervace. Celkové náklady na jeho úpravu vyjdou podle Ryšky asi na 200 milionů korun. Náklady na opravu vodohospodářské infrastruktury, která je pod povrchem náměstí, odhadl náměstek na více než 100 milionů korun. Úpravy jsou podle něho naplánované na několik částí asi na deset let. V roce 2024 nebo 2025 je v plánu úprava západní částí náměstí, budou se posouvat silnice i rampy, které vedou k obchodnímu domu v centru náměstí. Její součástí bude také výsadba stromů.

Architektonickou soutěž na obnovu Masarykova náměstí vyhrál v roce 2018 pražský MCA atelier. Vítězi město také zadalo zpracování projektové dokumentace. Kromě vytváření odpočinkových míst se zelení by se na náměstí měly upravovat například parkovací plochy.

Reklama

Související témata:

Doporučované