Hlavní obsah

V Havlíčkově Brodě začne v neděli 18. ročník Letní žurnalistické školy

Foto: Wikipedia Commons

Havlíčkův Brod.

Reklama

V neděli se do Havlíčkova Brodu sjedou účastníci 18. ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského (LŽŠ) . Budou mezi nimi i studenti z Ukrajiny.

Článek

„Týdenní seminář doplní přednášky pro veřejnost. Budou se věnovat i výročí rozpadu Československa,“ za pořadatele řekl Milan Pilař.

Jedna z besed se bude věnovat také Rusku, jeho chování, médiím i dezinformačním narativům. Povede ji Pavel Havlíček, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky. Historii i současnosti Ruska, Ukrajiny a střední Evropy se škola věnuje dlouhodobě. „To je takové naše téma, které se točí už možná šest osm let. Měli jsme tu Andreje Zubova, který se teď znovu objevil v Česku, a co vím, tak by měl od podzimu přednášet na Karlově univerzitě,“ řekl Pilař. K tématu se podle něho bude LŽŠ vracet i příští rok, kdy se počítá s účastí politologa a novináře Sergeje Medveděva.

Zatímco program pro veřejnost začne v pondělí, studenti LŽŠ začnou s přípravou už v neděli. „Ve 14:00 začínáme seznamovacím teambuldingem, potom už se víceméně jako celá škola (účastníci) nepotkají, až v sobotu při vyhodnocování,“ řekl Pilař.

Přihlášených účastníků je letos 46, maximální kapacita kurzu je 60 osob. „Je tam deset bohemistů z Ukrajiny, což je vlastně rekord, protože letos máme nově ze Lvova a Ivano-Frankivsku po dvou, takže k těm šesti, co jezdí z Užhorodu, přibyli tihle čtyři, méně je Slováků z Nitranského kraje, což mě mrzí,“ řekl Pilař.

Účastníci týdenní žurnalistické školy se věnují tvorbě v šesti oblastech - televize, rozhlas, tisk, nová média, PR marketing a foto. Na teoretickou průpravu navazuje práce v terénu. Výsledkem má být několik dokončených reportáží. Program LŽŠ je dostupný na webu.

Reklama

Související témata:

Doporučované