Hlavní obsah

V Jihlavě bude od května dražší jízdné v MHD, ceny stoupnou po 12 letech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě bude od 1. května dražší MHD, podle radnice se to stane po 12 letech. Nejvýrazněji se zvýší cena jednotlivého jízdného, kde platby stoupnou přibližně o 30 procent. Roční jízdenka bude stát o 6,6 procenta víc.

Článek

Navýšení se nebude týkat školáků, kteří budou dál za rok platit 730 korun. Nejvíc zastupitelé města diskutovali o jízdném pro seniory. Těsná většina nakonec podpořila návrh, který obsahoval zvýšení ceny roční jízdenky pro Jihlavany starší 65 let z nynějších 120 korun na 365 korun.

Zvýšení cen jízdného v MHD podle návrhu vedení radnice schválili zastupitelé 19 hlasy, proti jich bylo osm. Hlasování se zdrželo devět zastupitelů. Protinávrh Pavla Šlechtického z opoziční KSČM, aby roční jízdné pro seniory zůstalo na nynějších 120 korunách, schválený nebyl. Ruku pro něj zvedlo 16 zastupitelů.

Poslední výrazná změna tarifu byla u časových předplatných jízdenek v jihlavské MHD v roce 2009 a u jednotlivého jízdného v roce 2010. „Kolikrát se nám zvýšily platy, kolikrát důchody, kolikrát se zvýšily materiálové vstupy, energetické vstupy. To šlo všechno nahoru, a výrazným způsobem,“ řekl radní pro dopravu Jaroslav Vymazal (ODS). Dopravnímu podniku podstatně stouply náklady na energie, ukončení dodávek zkraje letoška oznámila jím vybraná firma Lumius. Trh teď podle Vymazala ovlivňuje válka na Ukrajině.

V Jihlavě jezdí trolejbusy a městské autobusy poháněné hlavně stlačeným zemním plynem (CNG). Dopravní podnik města je tak závislý především na cenách elektřiny, zemního plynu a částečně i motorové nafty.

Při platbě elektronickou peněženkou se od května zvýší cena jízdného v MHD na deset, 16 nebo 19 Kč, podle počtu projetých zastávek. Cena roční jízdenky stoupne o 6,6 procenta na 3990 Kč. Žákům od šesti do 15 let město od loňského září zlevnilo roční jízdné z 1875 korun na 730 Kč, aby podpořilo mladé rodiny a snížilo počty dětí, které rodiče vozí do školy autem. Tato platba se měnit nebude.

Na pokrytí prokazatelných ztrát v MHD dostává městská firma pravidelně příspěvek od města. Letos to bylo 105 milionů korun. Pokud by radnice nezvýšila ceny jízdného, musela by dopravnímu podniku podle webu města přidat asi devět milionů korun.

Reklama

Doporučované