Hlavní obsah

V Jihlavě budou soutěžit mladí operní pěvci. Koncert vítězů bude 14. října

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě se uskuteční 15. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Gabriely Beňačkové. Vzhledem k ruské agresi na Ukrajině bude bez účasti mladých operních pěvců z Ruska. ČTK to řekl ředitel soutěže Jakub Pustina.

Článek

Koncert vítězů bude 14. října v Gotickém sále jihlavské radnice.

Do semifinále porota vybrala 36 pěvců, první kola soutěže se konala od května do července v několika evropských městech, kromě Prahy to byla i Varšava, Vídeň, Budapešť nebo Berlín.

„Zájem (o soutěž) je relativně stabilní. Samozřejmě nám do toho vstoupilo to, že jeden ročník kvůli covidu-19 vůbec nebyl. Tím samozřejmě tam vznikl jakýsi převis, který jsme potřebovali nějakým způsobem řešit, nicméně to se minulý rok srovnalo,“ řekl Pustina. O postup do semifinále se obvykle ucházejí stovky mladých operních pěvců.

Předloňský ročník soutěže se kvůli koronaviru neuskutečnil ani v náhradním termínu zjara 2021.

Místo konání soutěže v Jihlavě se letos změní. Dřív byly koncerty v Hotelu Gustav Mahler, kde účastníci zároveň bydleli. Hotel je ale mimo provoz. Podle Pustiny bylo složitější najít ve městě pro účinkující adekvátní zázemí, ale Gotický sál radnice je ale pro koncerty výhodný, i kvůli akustice. V sobotu se v sále uskuteční koncert semifinalistů soutěže a o den později koncert finalistů.

Český operní pěvec Pustina soutěž založil v roce 2008 a později ji svým jménem zaštítila pěvkyně Beňačková, rodačka z Bratislavy, která působila na scénách v Česku, na Slovensku i v USA a v roce 2017 byla uvedena do Síně slávy pražského Národního divadla. V roce 2019 získala Cenu Antonína Dvořáka Akademie klasické hudby.

Reklama

Doporučované