Hlavní obsah

V Jihlavě začaly opravy kostela sv. Ignáce na náměstí, pak tam budou i výstavy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kostel svatého Ignáce na historickém náměstí v Jihlavě chce římskokatolická farnost po opravách víc otevírat veřejnosti. Stavbaři začali letos zjara opravovat střechu, krov a průčelí kostela.

Článek

Práce skoro za 30 milionů korun dotované z takzvaných norských fondů budou dokončené příští rok na podzim. V kostele by se pak mělo konat víc kulturních akcí i výstavy.

„Rádi bychom nejenom kostel opravili, ale také ho trošku oživili. přece jenom je to tady v centru města,“ řekl farář Marian Jiří Husek z farnosti u kostela svatého Jakuba, která má ve správě také kostel svatého Ignáce. Farnost už podle kněze navázala spolupráci s jihlavským Muzeem Vysočiny a například i s festivalem dokumentů. „Chceme zpřístupnit balkony uvnitř kostela, kam se zatím vůbec nechodí. Tam by byly občas nějaké výstavy,“ doplnil. V kostele svatého Ignáce jsou v neděli bohoslužby, někdy i koncerty. Kvůli opravám se podle Huska zavírat nebude.

V kostele svatého Jakuba byla po dokončení oprav zastřešení před dvěma lety otevřená nová prohlídková trasa do středověkého krovu. U svatého Ignáce se podle Huska pravidelné prohlídky krovu neplánují, podívat se tam bude možné spíš příležitostně.

Zájem veřejnosti o kostel potvrdila i dnešní akce s představením projektu oprav. V kostelních lavicích se okolo 15:30 sešlo odhadem okolo sta lidí.

Na střeše kostela teď bude dosluhující krytina z bonského šindele nahrazená mědí. Spravit je potřeba také některé prvky krovu, protože je zasáhla hniloba, a fasádu v průčelí kostela na náměstí.

Na průčelí jsou ve špatném stavu hlavně zdobné prvky. Do trhlin zatéká voda a části odpadávají. Kromě počasí poškozují fasádu holubi. „Máme zmapovaná místa, kde ty holubi jsou, kde nejsou, tam nemá smysl tu ochranu dávat. Tam, kde jsou, si s tím výrazně vyhrajeme.“ řekl manažer projektu Aleš Taufar. Uvedl, že vedle osazování ostnů jsou někdy lepší transparentní sítě, které z dálky ani nejsou vidět.

Bývalý jezuitský kostel stojí v severním rohu Masarykova náměstí. Vystavěl ho italský stavitel Jacopo Brascho v letech 1683 až 1689. Kostel svatého Ignáce z Loyoly je raně barokní jednolodní stavbou se třemi páry bočních kaplí a dvěma věžemi v průčelí. Podrobnosti k památce jsou na webu farnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované