Hlavní obsah

V Jihlavě začíná fungovat nový azylový dům pro muže za 20 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě od tohoto měsíce funguje azylový dům pro muže na nové adrese v Mlýnské ulici. Stejně jako v původním domě je tam místo pro 22 klientů.

Článek

V malých bytech ale budou po jednom, nejvýše po dvou, zatímco doteď jich na jednom pokoji bydlelo i pět až šest. Službu provozuje Středisko křesťanské pomoci Jihlava. Budovu v Čajkovského ulici, z níž se v těchto dnech azylový dům stěhuje, středisko po úpravách využije jako noclehárnu a nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova. ČTK to dnes řekl ředitel střediska David Chlupáček.

Původní azylový dům už podle ředitele službě nevyhovoval. Nové prostory vznikly opravou bytového domu, který je zřejmě z první republiky. „Stavbu máme zkolaudovanou a máme i rozhodnutí o zahájení poskytování sociální služby v novém místě,“ řekl ředitel.

Projekt chystaný několik let stál celkem 20 milionů korun. Středisko nejdřív dostalo 16 milionů z evropského programu IROP. Podle prvního předpokladu měly tyto peníze pokrýt nákup budovy, opravy i vybavení. „Postupem doby jsme zjistili - jak index cen vylétl nahoru - že to nebude stačit,“ uvedl Chlupáček. Na nový azylový dům pak středisku přidalo město zhruba 1,2 milionu korun a stejnou částkou pomohl i kraj.

V azylovém domě aktuálně žije 14 mužů. Služba je určená lidem od 18 let, kteří nemají kde bydlet, nebo žijí ve špatných podmínkách. V novém domě je ve dvou podlažích celkem 19 malých bytů se sociálním zázemím. Klienti tam mohou hospodařit podobně, jako kdyby měli vlastní byt. I nákup si mohou uložit do své ledničky a od bytu mají klíč. Za službu zatím platili 100 korun za noc a den, v novém domě podle ředitele celková platba stoupne na 130 korun.

„Naše idea je, aby v azylovém domě byli ti klienti, kteří mají potenciál, zapojit se do života, do práce, do společnosti,“ řekl Chlupáček. Chystaná noclehárna a denní centrum v Čajkovského ulici by pak měly celoročně sloužit lidem, kteří zůstávají na ulici. Kromě přenocování by si tam mohli třeba vyprat oblečení a dostat občerstvení. S úpravami domu v Čajkovského ulici se středisko chystá začít letos na jaře.

V Jihlavě zatím funguje noclehárna pro bezdomovce jenom v zimě, a to v okrajové lokalitě Havaj. Je tam 12 lůžek, která teď podle ředitele bývají obsazená z 80 i 100 procent. Jako přístřešek slouží u noclehárny i stan.

Reklama

Doporučované