Hlavní obsah

V Novém Městě na Moravě začala stavba domova pro seniory. Na vybavení je sbírka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Novém Městě na Moravě začíná stavba domova se zvláštním režimem, stavební firma převzala staveniště tento týden.

Článek

Domov Pomněnka s 30 lůžky pro lidi postižené demencemi chystá myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické. O zahájení stavby informovalo ČTK v tiskové zprávě. Celkové náklady včetně vybavení budou podle webu projektu 115 milionů korun. Na domov přispěl stát, kraj i město, otevřená je veřejná sbírka.

„Jsem moc ráda, že po letech příprav můžeme říct, že začínáme stavět. Děkuji za vstřícnost městu Nové Město na Moravě, Kraji Vysočina, ministerstvu práce a sociálních věcí i řadě drobných dárců, kteří stavbu Pomněnky již podpořili,“ uvedla Michaela Grmelová z diakonie. Doplnila, že diakonie bude ještě potřebovat šest milionů korun na vybavení domova.

Domov bude sloužit především lidem s Alzheimerovou nemocí z Nového Města na Moravě a jeho okolí. Areál se zelenou střechou a dvorem uprostřed bude postavený v Německého ulici, za domem s pečovatelskou službou a poblíž nemocnice. Pracovat v něm bude 24 lidí. Zakázku na stavbu domova vyhrála firma RONELY Stavby SE. „Hrubá stavba bude dokončena do konce tohoto roku a kompletní dílo plánujeme předat investorovi začátkem roku 2024,“ uvedl Dušan Lošonský z vedení společnosti.

Ministerstvo práce poskytne na domov 35,4 milionu korun, město dá osm milionů a kraj 14,2 milionu. Zbývající náklady pokryje diakonie z vlastních zdrojů i pomocí úvěru. Veřejnost se může s projektem seznámit na jeho webu nebo při akci Pomněnkový duben v městských lázních. Veřejnou sbírku tam lidé budou moci podpořit i zakoupením semínek pomněnky.

Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) má středisko v Myslibořicích na Třebíčsku. Jde o nestátní neziskovou organizaci poskytující sociální služby především seniorům, lidem s demencemi a zdravotním postižením. O lidi s demencemi se stará přes 30 let.

Reklama

Doporučované