Hlavní obsah

V Polné se do vody ponořilo 32 otužilců, nejstaršímu bylo 67 let

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba 500 návštěvníků dnes přilákalo novoroční pekelné koupání, kdy otužilci plavali v rybníku Peklo pod zámkem v Polné na Jihlavsku. Do vody, jež měla tři stupně Celsia, se ponořilo 32 účastníků, stejně jako předloni.

Článek

Nejmladšímu dítěti bylo osm let, nejstaršímu otužilci 67 let. Ve vodě vydrželi nejdéle kolem deseti minut, rekord 17 minut tak nepadl.

„Přestože to všechno vypadalo, že letošní účast bude nižší, že nám nebude přát počasí, že bude teplo a bude pršet, tak nakonec všechno vyšlo. Voda měla tři stupně, teplota vzduchu byla deset stupňů, což bylo komfortní. Nakonec tady bylo poměrně hodně lidí, tipoval bych tak kolem pěti set návštěvníků. Účastníků přijelo třicet dva, což potvrdilo stejnou účast, jaká byla v roce 2020, kdy jsme se koupali naposledy, protože loni to kvůli pandemickým opatřením nebylo možné,“ řekl místostarosta Luboš Kousal (Poleňáci pro Polnou).

Někteří pravidelní účastníci se letos omluvili, ale přijeli jiní z Jihlavy, která novoroční koupání letos nedělala. Dorazili rovněž lidé z Přibyslavi, z okolních vesnic, jako Záborná, Dobronín, Brzkov, a místní. Nejmladší účastnicí se stala osmiletá dívka, nejstarší byl sedmašedesátiletý Jan Cink. „Bohužel nebyla tentokrát Dana Pituchová z Jihlavy, sedmdesátnice, nepodařilo se nám s ní zkontaktovat. Letošní rok je první, který vypustila,“ řekl místostarosta.

Voda byla částečně zamrzlá, ale ve středu nařezali pořadatelé motorovou pilou velké kry. „V pátek jsme je na lodičce zašoupali pod led. Když jsme ho řezali, měl sedm centimetrů, v pátek pouhopouhé čtyři a teď je na rybníku Peklo jen lehká ledová krusta. Koupací prostor je fantastický, zhruba třicet krát dvanáct až třináct metrů,“ popsal Kousal. Lidé mohli do vody sejít buď po schůdkách nebo z druhé strany po písečné pláži.

Čas strávený ve vodě letos otužilcům přesně nestopovali. „Ale zhruba po šesti sedmi minutách začali účastníci vodu opouštět, předpokládám, že déle jak deset minut tam nikdo nevydržel,“ řekl místostarosta. Předloňský rekord 17 minut, jejž drží právě Kousal, tak nikdo nepřekonal. Místostarosta se dnes také koupal, ačkoli mu ještě pár dní před akcí nebylo dobře. „Překonal jsem ‚smrtelnou chlapskou chorobu‘, rýmičku, a nakonec jsem šel,“ řekl s úsměvem.

Pekelné koupání pořádají v Polné od roku 2015. Počet zájemců narůstal od sedmi až k současným třem desítkám. Organizátory to těší. „Máme z toho velikou radost. Vůbec jsme s tím nepočítali, že v současné době se budou chtít lidé takhle účastnit,“ řekl Kousal. Pořadatelé si mysleli, že lidé budou kvůli koronaviru ještě opatrní. Na břehu si mohli dát zájemci grog, svařené víno či teplou polévku. Pro příští rok zvažují pořadatelé grilování nebo opékání vuřtů.

Reklama

Související témata:

Doporučované