Hlavní obsah

V želivském klášteře se stal opatem Tadeáš Robert Spišák, vystřídal opata Šimka

Foto: Vlaams Architectuurinstituut, Jeroen Verrecht, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Novým opatem kláštera v Želivě se stal Tadeáš Robert Spišák. Dosavadní želivský převor nastoupil po opatu Jáchymu Jaroslavu Šimkovi, jemuž letos skončilo funkční období.

Článek

Kanonie premonstrátů v Želivě to oznámila na svém webu. Volba se uskutečnila 31. května. Spišák je 52. želivským opatem, úřad mu byl svěřený na deset let.

„Do služby byl uveden generálním opatem řádu Josem Woutersem,“ uvedli premonstráti ve zprávě. Novému želivskému opatovi bude letos 40 let. Narodil se v roce 1982 v Košicích.

„Jsem na Vysočině už téměř 18 let, takže se zde cítím opravdu jako doma, zakořenil jsem zde,“ řekl Spišák. Přál by si, aby klášter byl nadále místem přijetí. „Aby kdokoliv, kdo sem přijde, vnímal, že klášter je zde pro všechny, nejen pro křesťany,“ řekl. Setkávat by se chtěl také s křesťany jiných denominací. Kanonie má 31 členů, většina působí ve farnostech.

Slavné sliby Spišák podle webu kláštera složil v premonstrátském řádu v roce 2009 a téhož roku přijal také kněžské svěcení. Působil jako farní vikář v Želivě, v Humpolci, pracoval také jako kaplan pro mládež humpoleckého vikariátu. Od roku 2014 sloužil jako správce farnosti v Želivě, později rovněž v Jiřicích. Do služby želivského převora byl jmenován v lednu 2016.

Šimek byl želivským opatem od září 2013. Na tomto postu po 14 letech vystřídal Bronislava Ignáce Kramára, který rezignoval ze zdravotních důvodů.

Želivský klášter založil Soběslav I. v roce 1139, premonstráti tam přišli v roce 1149. V roce 1950 zrušili klášter komunisté a zřídili v něm internační tábor pro kněze a řeholníky, později v něm byla psychiatrická léčebna. Premonstráti areál znovu převzali v roce 1991 a postupně ho opravují. Od roku 2010 je klášter národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované