Hlavní obsah

Vysočina pomůže šířit internet pokládáním dalších chrániček pro optiku u silnic

Foto: Quantcom.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina podpoří šíření vysokorychlostního internetu pokládáním dalších chrániček na optické kabely u svých silnic. V červnu je krajští silničáři položí u silnice číslo 602 mezi Dušejovem a Vyskytnou na Jihlavsku.

Článek

Použijí rakouskou metodu, která umožňuje rozmístit chráničky bez poškození vozovky. Radní kraje doporučili krajským zastupitelům, aby na to silničářům dali tři miliony korun. Vyplývá to z údajů na krajském webu. V dalších letech by chtěl kraj na šíření optické sítě čerpat evropské dotace.

Vysočina buduje téměř dvě desetiletí páteřní optickou telekomunikační síť Rowanet, která teď měří 400 kilometrů. Propojuje 16 měst, deset obcí a 180 organizací. Podle kraje to je rozsahem jedinečný projekt uskutečňovaný samosprávou. Na Vysočině jsou přesto ještě pořád místa, kde lidé nemají dostatečně rychlé a cenově dostupné připojení k internetu.

Do silničních příkopů byly chráničky zatím pokládané při rekonstrukcích a opravách vozovek. Letos chce kraj vyzkoušet novou metodu, která umožní položit chráničky bez rozkopání tělesa silnice, uvedl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL). Práce podle něj ani zásadně neomezí dopravu.

Položením chrániček na dvoukilometrové trase mezi Dušejovem a Vyskytnou se propojí síť, která už u silnice 602 vznikla při jejích dřívějších rekonstrukcích. Nová technologie umožní zároveň s frézováním úzkého zářezu uložit do hloubky tři čtvrtě metru tři chráničky. V nich budou plastové svazky mikrotrubiček, kam se zavádí optická vlákna. Kapacitu chrániček kraj nabídne i dalším poskytovatelům internetu, uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Na Vysočině mělo podle Českého statistického úřadu v roce 2020 připojení k internetu přes 85 procent domácností, byl to druhý nejvyšší podíl v Česku, o něco lépe na tom byl jen Plzeňský kraj. Během čtyř let se podíl domácností s internetem na Vysočině zvýšil o 22 procent. V roce 2016 mělo na Vysočině připojení k internetu 63 procent domácností.

Reklama

Související témata:

Doporučované