Hlavní obsah

Vysočina používá vlastní dron, i ke sledování prací v chráněných lokalitách

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina používá vlastní dron k pořízení různých leteckých snímků a videí. Nasadit se dá například i při sledování průběhu a výsledku dotovaných prací v přírodě a mapování rašelinišť, svahů a jiných obtížně přístupných míst.

Článek

Získaná data poslouží také třeba při přípravě projektů, plánů péče a map. Včetně vybavení stál dron 75 tisíc korun, pro jeho obsluhu je vyškolených pět lidí. Podle kraje to vyjde levněji, než kdyby si službu objednával.

„S ohledem na nejčastější potřebu kraje, to je pořízení fotek, videí, leteckých snímků, je vlastní zajištění provozu a především následné zpracování pořízených dat výrazně rychlejší a levnější než v případě zajištění uvedeného vybranou firmou,“ uvedl Martin Tejkal z krajského odboru informatiky. Doplnil, že dron byl registrovaný u Úřadu pro civilní letectví. Služby dronu je podle něj možné poskytnout každému útvaru krajského úřadu, který o to požádá.

Dron v majetku kraje byl zatím nejvytíženější od března, úředníci jeho pomocí sledovali například práce na obnovování nebo vytváření mokřadů a malých vodních nádrží v chráněných územích. „Využili jsme aktuálního období předjaří, kdy plochy již nejsou pokryty sněhem a zároveň ještě nedošlo k zarůstání ploch bujnou vegetací, to znamená, je dobře vidět stav prací,“ uvedl Pavel Hájek (STAN a SNK ED), krajský radní pro životní prostředí a zemědělství.

Pracovníci kraje pomocí dronu zdokumentovali například revitalizaci v části přírodní rezervace Prameniště Jankovského potoka, stav opatření provedených v přírodní rezervaci Havranka na Havlíčkobrodsku nebo vodní nádrž v lokalitě Hajnice na Jihlavsku, která byla obnovena před čtyřmi lety. Podrobnosti k tomuto monitoringu jsou na krajském webu.

Reklama

Doporučované