Hlavní obsah

Vysočina projedná šest žádostí o stipendia pro budoucí zubaře

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rada Kraje Vysočina projedná ještě v červnu šest žádostí o stipendia budoucích zubařů. Stipendia pro zubní lékaře, kterých je v kraji nedostatek, začala Vysočina vyplácet letos. Zatím ho získal jediný student.

Článek

Budoucí lékaři s ukončeným druhým ročníkem studia mohou kraj žádat o 80 tisíc korun na akademický rok. Kraj se stipendii snaží zavázat studenty k budoucímu působení v kraji.

Kraj Vysočina rovněž už třetím rok dotuje zřizování a vybavování ordinací zubařů. Zatím jich podpořil sedm. Na novou ordinaci zajištěnou městy a obcemi vyplácí kraj nejvýše 300 tisíc korun. Dnes zastupitelé schválili příspěvek 200 tisíc korun na zubní ordinaci pro město Pelhřimov. Je to letošní první žádost na ordinaci. Žádat o peníze mohou obce, města nebo jejich svazky. „Dokážeme si samozřejmě představit, že by těch žádostí mohlo být více, ale situace je taková, jaká je,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Na začátku letošního roku bylo podle dřívějších informacích kraje na Vysočině s asi půl milionem obyvatel 241 zubních lékařů. Příčin jejich nedostatku je podle kraje více. Patří mezi ně i to, že v kraji není fakulta, která by budoucí zubaře vychovávala. Absolventi pak častěji začínají svoji kariéru tam, kde studovali. Navíc chtějí registrovat jen menší počet lidí oproti jejich starším kolegům. „Z toho vychází, že končícího lékaře, jenž má registrováno 1500 až 2000 pacientů, musí nahradit dva až tři noví mladí zubní lékaři, aby zůstala zachována stejná kapacita pro registraci pacientů,“ uvedl kraj na svém webu.

Reklama

Doporučované