Hlavní obsah

Vysočina zvýší příští rok dotace na obnovu venkova o čtvrtinu na 89 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina se chytá příští rok zvýšit dotace v programu na obnovu venkova o víc než čtvrtinu. Obcím nabídne 89 milionů korun, o 19 milionů víc než letos.

Článek

Peníze z programu obce používají například na opravy místních silnic a různých obecních budov. Grantových programů navrhla krajská rada zastupitelstvu pro příští rok vyhlásit 37, dělit by se v nich mělo 330 milionů korun.

Náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti) uvedla, že proti letošku dá kraj na dotační politiku příští rok o 66 milionů korun vyšší částku. „Cítíme, že to území umí s penězi nakládat a přinášet další přidanou hodnotu v oblastech, které jsme se jako Kraj Vysočina rozhodli podporovat,“ řekla.

Prosincové zastupitelstvo kraje projedná vyhlášení prvních 16 grantových programů, žádosti by pak mohly přicházet zkraje nového roku. Další grantové programy by měly jít do zastupitelstva v únoru. „Některé dotační tituly proti letošnímu roku vracíme, u některých dochází k navýšení alokace, některé se třeba drobně proměnily,“ uvedla náměstkyně.

Obnova venkova Vysočiny s 89 miliony Kč by podle zveřejněných podkladů měla být příští rok největším dotačním programem kraje. Jde o nesoutěžní program, uspěje každá obec, která vyhoví jeho podmínkám. Letos se 674 obcí podělilo o téměř 67 milionů Kč. Třeba Heřmanov na Žďársku s 220 obyvateli použil 100.000 Kč od kraje na opravy školy. Čachotín na Havlíčkobrodsku, který má 160 obyvatel, dostal stejnou dotaci na prodloužení vodovodu a městys Sněžné na opravy prodejny.

Stejně jako letos chce kraj ještě nabídnout sedm milionů Kč na udržení služeb v malých obcích, včetně prodejen.

Stavby ve vodním hospodářství by chtěl kraj příští rok dotovat 76 miliony Kč, dalších 12 milionů nabídne na jejich přípravu. Provozování domácí paliativní péče má krajská samospráva v plánu podpořit 28 miliony, rozvoj cyklodopravy 20 miliony a na péči o památky přispět 15,5 milionu Kč. Další programy se týkají například podnikání, kultury, a volnočasových aktivit. Opakovat by se měl program na podporu zajištění péče stomatologů, kteří v kraji dlouhodobě chybí.

Reklama

Související témata:

Doporučované